Προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στον κατάλογο που κατήρτισε η Μόσχα με τους Ευρωπαίους πολιτικούς που δε μπορούν να εισέλθουν σε ρωσικό έδαφος ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι είναι υπερήφανοι καθώς ανήκουν σε μία «πολύ αξιοσέβαστη λέσχη».

«Όταν είδα τα υπόλοιπα ονόματα στη λίστα, αμέσως σκέφτηκα ότι ανήκα σε μία πολύ αξιοσέβαστη λέσχη», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, 77χρονος πολιτικός ο οποίος είναι γνωστός για την σφοδρή κριτική που ασκεί στη Μόσχα σχετικά με την ουκρανική κρίση.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι μία ανταμοιβή», προσέθεσε ο βουλευτής, όπως μετέδωσε το τσεχικό πρακτορείο CTK.

Συνολικά 89 ονόματα Ευρωπαίων πολιτικών βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο που η Ρωσία έστειλε την Παρασκευή σε πολλές πρεσβείες, ζητώντας να μη δημοσιοποιηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επέκρινε τη Μόσχα.

«Σε μία χρονική περίοδο όπου καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί μία σκληρή και επικίνδυνη διένεξη στην καρδιά της Ευρώπης, αυτό δεν βοηθά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός.

«Πρόκειται για μία συμπεριφοράω που δυστυχώς δε βελτιώνει την εικόνα της Ρωσίας», σημείωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαργκότ Βάλστρεμ, σε δηλώσεις της στο πρακτορείο TT.

Μεταξύ των πολιτικών που αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις της Μόσχας βρίσκεται ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, όπως επίσης και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιέρζι Μπούζεκ.

Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, η απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία επιβλήθηκε σε επιπλέον 17 πολιτικούς αξιωματούχους από την Πολωνία.