Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε αλλαγές στρατηγικής, για πρώτη φορά αφότου το κόμμα του υπέστη βαριές απώλειες στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μερικούς μήνες μόλις πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ραχόι –το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου έχασε 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις επιδόσεις του πριν από τέσσερα χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές– δεν είπε συγκεκριμένα κατά πόσον προτίθεται να προβεί σε ανασχηματισμό ή να αλλάξει πολιτική.

Όμως ο πρωθυπουργός, που έχει δεχθεί πιέσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του τις τελευταίες ημέρες να αλλάξει πορεία, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και είπε ότι τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

«Είναι σαφές ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν κάναμε καλά, θα πρέπει να το σημειώσουμε», είπε ο Ραχόι σε ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν επικεφαλής επιχειρήσεων και πολιτικοί στο Σίτσες, στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε και θα το κάνουμε, αν και όχι όσον αφορά την οικονομική πολιτική μας».

Το PP στηρίζεται εν πολλοίς στην ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην εξουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, αν και το μήνυμα δεν έχει ακόμη πείσει τους ψηφοφόρους.

Η Ισπανία αναπτύσσεται και πάλι με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη, όμως σχεδόν ένας στους τέσσερις που αποτελούν τον ενεργό πληθυσμό παραμένει χωρίς εργασία, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται.

Το κυβερνών κόμμα έχει επίσης δεχθεί ισχυρό πλήγμα από σκάνδαλα διαφθοράς και ο Ραχόι παραδέχθηκε ότι αυτά πόνεσαν το PP.