Τουλάχιστον 59 πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας που έπληξε αγορά στην περιοχή αλ Μπαμπ, βορειοανατολικά της πόλης Χαλέπι, κατά πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιδρομή στην αλ Μπαμπ, όπως ανέφερε η ΜΚΟ, έγινε με βαρέλια με εκρηκτικά, ατσάλινους κυλίνδρους γεμάτους με θραύσματα και εκρηκτικές ύλες. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί τέτοιες αυτοσχέδιες βόμβες.

Οι συριακές δυνάμεις έχουν πλήξει πολλές φορές από αέρος την αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), από τα τέλη του 2014.

Μια δεύτερη επιδρομή της συριακής ΠΑ σε ένα τμήμα του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 πολίτες επίσης χθες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σθεναρά τους βομβαρδισμούς, που όπως ανέφεραν είχαν αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 70 άμαχοι.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, δήλωσε ότι είναι “εντελώς απαράδεκτο το ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται εναντίον του εδάφους της ίδιας της τής χώρας αδιακρίτως, σκοτώνοντας πολίτες, όπως συνέβη σήμερα στο Χαλέπι με βάρβαρο τρόπο. Η χρήση βαρελιών με εκρηκτικά πρέπει να σταματήσει”.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν αναφέρθηκε στις επιδρομές, αλλά επικαλούμενο μια πηγή στον στρατό ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις στοχοθέτησαν άνδρες του ΙΚ στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χαλέπι και έπληξε αντάρτες σε έναν δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με την Τουρκία, νότια του Χαλεπιού, αλλά και μέσα στην ίδια την πόλη.

Ο συριακός στρατός έχει υποστεί μια σειρά στρατιωτικών ηττών το τελευταίο διάστημα. Αντάρτες, ανάμεσά τους και μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα—του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία—πανηγύρισαν προχθές Παρασκευή την κατάληψη της τελευταίας πόλης που απέμενε στα χέρια του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την αρχαία πόλη Παλμύρα.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού, που υποστηρίζονται από παραστρατιωτικούς, και το ΙΚ νότια και νοτιοανατολικά της πόλης Χασάκα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρκετοί μαχητές προσκείμενοι στην κυβέρνηση σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και 10 στις μάχες που ακολούθησαν. Μια ανακοίνωση του ΙΚ στο Διαδίκτυο ανέφερε ότι σκοτώθηκαν πάνω από 30 άνδρες των αντιπάλων του.

Η επαρχία Χασάκα γειτονεύει με εδάφη που έχει καταλάβει το ΙΚ στο Ιράκ.

Συνολικά 22 επιδρομές στο Ιράκ και στη Συρία εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ

Ο διεθνής συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσε έξι επιδρομές στο έδαφος της Συρίας και άλλες δεκαέξι στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

Οι επιδρομές στη Συρία έγιναν στην αλ Χασάκα, στη Ντέιρ Εζόρ και στο Κομπάνι.

Στο Ιράκ οι επιδρομές στοχοθέτησαν θέσεις και μονάδες του ΙΚ κοντά στη Βαγδάτη, στο Μπάιτζι, στη Φαλούτζα, στο Χιτ, στο Κιρκούκ, στη Μοσούλη, στη Ραμάντι, στο Σίντζαρ και στην Ταλ Άφαρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.