Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην αγορά Γκαμπόρου, στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

«Άκουσα τον ήχο από μία έκρηξη βόμβας μέσα στην αγορά Γκαμπόρου καθώς έφθανα στην περιοχή για να αγοράσω λαχανικά. Αργότερα ένα ασθενοφόρο βγήκε μεταφέροντας τέσσερις ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί σοβαρά», δήλωσε η κάτοικος Φελίτσια Εμανουέλ.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα σε ένα σακί με κάρβουνο μέσα στην αγορά, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το κτίριο των κρατικών τελωνείων.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες επιθέσεις, ωστόσο φέρει τη σφραγίδα της Μπόκο Χαράμ.

Επανέρχεται ο τρόμος της Μπόκο Χαράμ

Το Σάββατο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα σε τέμενος ενώ, κατά τη διάρκεια της νύχτας που προηγήθηκε, μαχητές της Μπόκο Χαράμ είχαν εξαπολύσει επίθεση στα περίχωρα της πόλης. Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Από την πρωτεύουσα της νιγηριανής πολιτείας Μπόρνο, όπου κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια η εξέγερση των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κράτους το οποίο θα υπακούει στον ισλαμικό νόμο (σαρία).

Η οργάνωση δείχνει να επανέρχεται στις τακτικές του αντάρτικου αφότου έχασε έδαφος το οποίο είχε καταλάβει το 2014, έπειτα από τις επιτυχείς επιθέσεις που εξαπέλυσαν τους τελευταίους μήνες στρατεύματα από το Τσαντ, τον Νίγηρα, καθώς και νιγηριανά στρατεύματα. Διατηρεί ένα τελευταίο προπύργιο στο δασικό καταφύγιο Σαμπίζα.