current views are: 2

31 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:05

Ο Συνταγματάρχης που αυτομόλησε στους τζιχαντιστές

Όσο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν για ακόμη μία φορά στη Συρία και το Ιράκ σμπαραλιάζοντας τη στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση το να ηττηθούν, αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή σε χώρες που είναι πολύ έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

Δημοσίευση 18:05’
αρθρο-newpost

Όσο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν για ακόμη μία φορά στη Συρία και το Ιράκ σμπαραλιάζοντας τη στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση το να ηττηθούν, αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή σε χώρες που είναι πολύ έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

Όσο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν για ακόμη μία φορά στη Συρία και το Ιράκ σμπαραλιάζοντας τη στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση το να ηττηθούν, αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή σε χώρες που είναι πολύ έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.
 
Η απήχησή τους δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά και σε ροή «μαχητών» από την Ευρώπη και επεκτείνεται πλέον και στην Κεντρική Ασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τατζικιστάν, όπου οι ρώσοι με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έσπευσαν να πολεμήσουν ανάμεσα σε άλλους και ακραίους ισλαμιστές που διεκδικούσαν την εξουσία.
 
Μετά από 26 χρόνια, η επιρροή των ακραίων ισλαμικών στοιχείων στη χώρα φαίνεται πως είναι ακόμα πολύ μεγάλη ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια των δυνάμεων ασφαλείας, του κρατικού μηχανισμού δηλαδή: Στα τέλη Απριλίου ο επικεφαλής των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του Τατζικιστάν, ο συνταγματάρχης Γκουλμουρόντ Χαλίμοφ έγινε ο υψηλότερους εν ενεργεία αξιωματικός που αυτομολεί στο Ισλαμικό Κράτος.
 
Και φρόντισε να κάνει τις προθέσεις του γνωστές με κάθε επισημότητα. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ανακοινώνει τις ένταξη του στις τάξεις του ΙΚ. Το πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως υπηρετούσε έναν σφόδρα φιλορώσο πρόεδρο, τον Εμανόλι Ραχμόν,  που κυβερνά τη χώρα για δεκαετίες. Ταυτόχρονα, ο Χαλίμοφ στα πλαίσια της θητείας του έλαβε εκπαίδευση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία, με άλλα λόγια κατέχει αρκετή τεχνογνωσία που μπορεί να μεταλαμπαδεύσει στους τζιχαντιστές.
 
Στο μήνυμα του γνωστοποιούσε παράλληλα ότι τον ακολούθησαν πολλοί ομοεθνείς τους στην ένταξη στο ΙΚ:
 
Ακούστε σκυλιά, πρόεδρε και υπουργοί, εάν ξέρατε πόσα αγόρια, πόσοι αδελφοί μας περιμένουν να γυρίσουν στο Τατζικιστάν και να επανιδρύσουν το νόμο της Σαρίας. (…) Ακούστε αμερικανικά γουρούνια. Έχω βρεθεί τρείς φορές στην Αμερική και είδα πως εκπαιδεύετε μαχητές για να σκοτώνουν μουσουλμάνους. Θεού θέλοντος θα έρθουμε με τα όπλα μου στις πόλεις σας, στα σπίτια σας και θα σας σκοτώσουμε.
 
Ο Χαλίμοφ, δεν είναι απλά ένας ακόμα αξιωματικός που αυτομολεί στο ΙΚ… Η περίπτωση του δείχνει την απήχηση που αρχίζει να αποκτούν οι τζιχαντιστές σε χώρες όπως το Τατζικιστάν, αλλά και το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο αρχίζουν να διαβρώνονται τα σώματα ασφαλείας.
Με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πλέον να μην έχει εθνικά χαρακτηριστικά, καθώς πλέον μάχονται το σουνιτικό και το σιιτικό ισλάμ δια αντιπροσώπων, όλο και περισσότεροι ξένοι μαχητές φανατίζονται και σκληραγωγούνται στα πεδία των μαχών. Όταν  ο πόλεμος τελειώσει και αυτοί γυρίσουν στις εστίες τους, το πρόβλημα για τις χώρες καταγωγής τους σίγουρα δεν θα είναι αμελητέο…
 
Πόσω μάλλον στην Κεντρική Ασία που αποτελεί το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας η οποία διαχρονικά αντιμετώπιζε πρόβλημα με τους ακραίους ισλαμιστές…

σχετικα αρθρα