Μία ακόμα απώλεια βίωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που έχασε τον γιο του, Μπο, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο. 

Το πρόσφατο χτύπημα της μοίρας, δεν είναι το μοναδικό για τον αμερικανό πολιτικό: Για την ακρίβεια, ο άτυχος γιος του ήταν – όπως τον περιέγραφε- η «εξιλέωση» του Τζο Μπάιντεν. Ο Μπο μαζί με τον αδελφό του ήταν το «φως» στο σκοτάδι που έζησε ο αντιπρόεδρος πριν από 40 χρόνια…

Ήταν 1972 όταν ο Τζο Μπάιντεν έχασε την πρώτη του γυναίκα, Νίλα, και την ηλικίας μόλις ενός έτους κόρη Ναόμι, σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου έγινε ο νεότερος άνδρας που εξελέγη γερουσιαστής στο Κογκρέσο. Οι δύο γιοι του, ο Μπο και ο Χάντερ τραυματίστηκαν βαρύτατα με τους γιατρούς να μην μπορούν να δώσουν διαβεβαιώσεις για τη ζωή τους.

Χτυπημένος από το ξαφνικό σοκ της απώλειας ο Μπάιντεν έφτασε κοντά στην παραίτηση, προτού καν αναλάβει αλλά εντέλει πείστηκε από τον γερουσιαστή Τεντ Κέντεντι να μην το κάνει. Δεκαοχτώ ημέρες αργότερα ορκίστηκε στο Κογκρέσο την ώρα που οι δύο γιοι του ήταν στο νοσοκομείο.

«Αισθάνομαι ότι θα έπρεπε να έχω δίπλα τα παιδιά μου» είχε πει τότε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press της εποχής εκείνης.

Από την πρώτη στιγμή της πολιτικής του καριέρας ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα έθετε τις προτεραιότητές του. Και σε αυτές κυρίαρχη θέση είχαν οι δυο γιοι του που θα πήγαινε κάθε βράδυ στο σπίτι του από την Ουάσινγκτον με το τρένο. «Με το να επικεντρωθώ στα παιδιά μου βρήκα την εξιλέωση» είχε πει σε μία πρόσφατη ομιλία του σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Γέιλ.

«Αυτός ο απίστευτος δεσμός που έχω με τα παιδιά μου, είναι το δώρο που δεν ξέρω εάν θα είχα, εάν δεν είχα περάσει αυτή την περιπέτεια. Κοιτώντας πίσω για να είμαι ειλικρινής, ο πραγματικός λόγος που πήγαινα κάθε βράδυ πίσω στο σπίτι ήταν επειδή τα χρειαζόμουν περισσότερο από ότι με χρειαζόταν», είπε.

Ο Μπο Μπάιντεν – βετεράνος στον πόλεμο του Ιράκ- βάδισε στα χνάρια του πατέρα του. Ασχολήθηκε με τα κοινά στην πολιτεία του Ντέλαγουερ όπου ήταν γενικός εισαγγελέας, και σχεδίαζε να κατέλθει υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη στις εκλογές του 2016. Ωστόσο τον πρόλαβε το αναπόφευκτο…