Στην τούρκικη δικαιοσύνη αποφάσισε να προσφύγει ο Ταγίπ Ερντογάν, μόλις πέντε ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην χώρα, εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που δήλωσε δημόσια ότι τα καλύμματα στις τουαλές του προεδρικού μεγάρου είναι φτιαγμένα από χρυσό. 

Ένας εκ των δικηγόρων του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ο Μουαμέρ Τζεμάλογλου, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του προέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που προέβη στις σχετικές δηλώσεις για τις προεδρικές τουαλέτες.

Σύμφωνα με τον Τζεμάλογλου, ο πελάτης ζητάει να του καταβληθεί ως αποζημίωση το ποσό των 34.000 ευρώ (100.000 τουρκικές λίρες).

'Ολα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης το Σάββατο στη Σμύρνη, όπου ο Κιλιτσντάρογλου χρησιμοποίησε ένα ασυνήθιστο επιχείρημα προκειμένου να καταγγείλει τη διαφθορά που έχει εξαπλωθεί στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι το προεδρικό μέγαρο είναι εξοπλισμένο «με χρυσά καπάκια που καλύπτουν τις τουαλέτες».

Τις κατηγορίες αυτές τις έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη του ο πρόεδρος που προκάλεσε τον αντίπαλό του να αποδείξει τις καταγγελίες.

Όπως τόνισε ο Ερντογάν: 

Τον κάλεσα να έρθει να κάνει μία επίσκεψη  και διερωτώμαι εάν θα μπορέσει να εντοπίσει ένα χρυσό κάλυμμα σε μια τουαλέτα. Εάν συμβεί αυτό, εγώ θα παραιτηθώ από την προεδρία.

Εν τω μεταξύ, προφανώς είναι οι ημέρες που ο Τούρκος ηγέτης... μοιράζει μηνύσεις και αγωγές, καθώς κατέθεσε ο ίδιος αγωγή εναντίον μίας εφημερίδας της αντιπολίτευσης και του διευθυντή της, επειδή δημοσίευσαν φωτογραφίες που φαίνεται πως καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα παρέδωσε όπλα στους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές που πολεμούν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χθες ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους απείλησε δημοσίως την εφημερίδα και τον διεύθυντή της Τζον Ντιουντάρ και διεμήνυσε ότι θα πληρώσουν «ένα πολύ βαρύ τίμημα» για το άρθρο τους.

Στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής, η Cumhuriyet είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και ένα βίντεο όπου απεικονίζονταν όπλα κρυμμένα κάτω από φάρμακα τα οποία μετέφεραν φορτηγά που είχε σταματήσει τον Ιανουαρίου του 2014 η τουρκική χωροφυλακή σε μια περιοχή κοντά στη Συρία.

Η επιχείρηση αυτή πυροδότησε ένα πολιτικό σκάνδαλο καθώς επίσημα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο έδειξαν ότι αυτά τα φορτηγά ανήκαν στην υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) και το φορτίο που μετέφεραν προοριζόταν για τους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι προσφέρει υποστήριξη στους μαχητές, περιλαμβανομένων των εξτρεμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, και επαναλαμβάνει ότι η οχηματοπομπή που σταμάτησαν οι αρχές μετέφερε μία «βοήθεια» που προοριζόταν για τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Συρίας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν απέδωσε την υπόθεση της οχηματοπομπής της MİT σε χειραγώγηση της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που τον κατηγορεί ότι θέλει να τον ανατρέψει.

Η εφημερίδα Cumhuriyet, πάντως, επέμεινε στις καταγγελίες της και δημοσίευσε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφίες όλων των μελών της συντακτικής της ομάδας με τον τίτλο: «Αναλαμβάνουμε από κοινού την ευθύνη της ενημέρωσης».