«Πρέσβης του χαϊκού» ο Βαν Ρομπάι

 «Πρέσβης του χαϊκού» ο Βαν Ρομπάι

Η Ιαπωνία ονόμασε τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, "πρέσβη του χαϊκού", ο οποίος επιφορτίζεται να προωθήσει αυτό το ξακουστό κλασικό γιαπωνέζικο ποίημα στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών Ιαπωνίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο βαν Ρομπάι είναι γνωστός για το πάθος του με το χαϊκού, ένα ποίημα που αποτελείται από τρεις στίχους με 17 συλλαβές, πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου έχει δημοσιεύσει πολλές συλλογές με συνθέσεις χαϊκού και του αρέσει να απαγγέλλει χαϊκού κατά τη διάρκεια διπλωματικών συναντήσεων ή ενώπιον διεθνών μέσων ενημέρωσης.

"Ως δημιουργός χαϊκού και φίλος της Ιαπωνίας, ελπίζω ότι θα συνεχίσω να συνεισφέρω στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία", σχολίασε ο βαν Ρομπάι, ο οποίος συνάντησε χθες τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με επίσημο ιαπωνικό ανακοινωθέν.

Η πόλη Ματσουγιάμα (νοτιοδυτική Ιαπωνία), που θεωρείται γενέτειρα του σύγχρονου χαϊκού, έκανε τον βαν Ρομπάι επίτιμο δημότη της το 2013.

Η Ιαπωνία απονέμει συχνά επίτιμους τίτλους σε ξένες προσωπικότητες που πρεσβεύουν ένα πάθος για τον ιαπωνικό πολιτισμό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο