Το ποσοστό των Βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες και έχει φθάσει στο 55%, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pew Research Center.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ αυξήθηκε στο 55% από 50% που ήταν πριν από ένα χρόνο κι από 46% που ήταν το 2013, ενώ το ποσοστό εκείνων που θέλουν να αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ ανέρχεται σε 36%.

Στη δημοσκόπηση του 2013, το ποσοστό εκείνων που τάσσονταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ήταν το ίδιο με εκείνων που επιθυμούσαν έξοδο (46%).

Πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι οι πολίτες ηλικίας 18-29: το 69% θέλει να παραμείνει και το 25% να αποχωρήσει. Οι πιο σκεπτικιστές είναι οι Βρετανοί άνω των 50 ετών.

Παρά την αύξηση του ποσοστού υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, οι Βρετανοί είναι περισσότερο επιφυλακτικοί ως προς την ΕΕ σε σχέση με τους πολίτες πέντε άλλων μεγάλων χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ: Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 51% των Βρετανών βλέπουν θετικά την ΕΕ σε σχέση με 55% των Γάλλων και 58% των Γερμανών.

Οι Πολωνοί είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ με το 72% να έχουν θετική εικόνα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 6.028 πολιτών στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία το διάστημα 7 Απριλίου-13 Μαϊου.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επανεξελέγη στις 7 Μαϊου, έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2017, αλλά ενδέχεται να το πράξει και νωρίτερα.

Ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους επενδυτές, επικεφαλής επιχειρήσεων και στρατιωτικούς συμμάχους της Βρετανίας. Ο Κάμερον πρόκειται να παρουσιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ σε συνάντηση με τους ομολόγους του στις 25 και 26 Ιουνίου.