Την απόφασή του να περιορίσει την πρόσβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του μοναδικού πρεσβευτή της Ρωσίας στην ΕΕ και ενός ακόμη διπλωμάτη ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε αυτή την απόφαση, σε αντίποινα για την απαγόρευση που επέβαλε το Κρεμλίνο σε 89 ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι επικρίνουν την πολιτική του Κρεμλίνου να εισέλθουν στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική μαύρη λίστα κοινοποιήθηκε στους ευρωπαίους διπλωμάτες στις 28 Μαΐου. Περιλαμβάνει έναν ορισμένο αριθμό ευρωπαίων νυν ή πρώην κοινοβουλευτικών οι οποίοι έχουν επικρίνει ανοικτά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη θέση της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας ευρωπαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και αξιωματούχων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε τον ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ πως στο βαθμό που οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να εγγυηθούν τη διαφάνεια των αποφάσεών τους (...) εκτιμά πως είναι τώρα δικαιολογημένο να αντιδράσει με κατάλληλα μέτρα», υπογράμμισε την Τρίτη το γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου της ΕΕ.

Κατά συνέπεια, ο Σουλτς ανακοίνωσε ότι θα «περιοριστεί η ελεύθερη πρόσβαση στο Κοινοβούλιο του ρώσου πρεσβευτή και ενός ακόμη ρώσου πολίτη», την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ανέστειλε τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την κοινοβουλευτική επιτροπή συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας και θα εξετάσει κατά περίπτωση τα αιτήματα για επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατατίθενται από ρώσους βουλευτές».