Η βρετανική εποπτική αρχή της διαφήμισης απαγόρευσε διαφήμιση του γαλλικού οίκου μόδας Yves Saint Laurent, επειδή το μοντέλο που εμφανιζόταν σε αυτή ήταν «παθολογικά αδύνατο».

Η εποπτική αρχή ASA χαρακτήρισε ανεύθυνη τη διαφήμιση, η οποία φιλοξενείται στις σελίδες της βρετανικής έκδοσης του περιοδικού ELLE.

Σε αυτή την μαυρόασπρη φωτογραφία απεικονίζεται μία γυναίκα ξαπλωμένη στο πάτωμα με τα χέρια στα μαλλιά της, η οποία φοράει ένα κοντό μαύρο φόρεμα με βαθύ ντεκολτέ και ψηλά τακούνια.

«Θεωρούμε ότι το μοντέλο σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται παθολογικά αδύνατο και κρίνουμε ότι αυτή η διαφήμιση είναι ανεύθυνη», αναφέρεται στην απόφαση της ASA, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η ASA κρίνει ότι η στάση (του μοντέλου) και ο συγκεκριμένος φωτισμός στη διαφήμιση τραβούν ιδιαίτερα το βλέμμα στο στέρνο του μοντέλου, όπου διακρίνονται τα οστά της θωρακικής κοιλότητας που δείχνουν προτεταμένα, αλλά και στα πόδια της, όπου οι μηροί και τα γόνατα φαίνεται να έχουν παρεμφερές πλάτος, και τα οποία δείχνουν πολύ αδύνατα, ειδικά σε σχέση με τη στάση της και την αντίθεση ανάμεσα στα λεπτά της πόδια και τα παπούτσια πλατφόρμες (που φοράει)».

Η ASA έκρινε ότι η διαφήμιση παραβιάζει το Άρθρο 1.3 του κώδικα δεοντολογίας της Επιτροπής Διαφημιστικής Πρακτικής, ο οποίος ορίζει ότι «η επικοινωνία μάρκετινγκ πρέπει να σχεδιάζεται με μία αίσθηση ευθύνης προς τους καταναλωτές και την κοινωνία».