Υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας τάχθηκε ο Στίβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του. 

Ο βραβευμένος φυσικός, θεωρητικός και κοσμολόγος στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποκάλυψε μάλιστα ότι και ο ίδιος θα την ζητούσε για τον εαυτό του, αν γινόταν βάρος στους δικούς του ανθρώπους.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα πάρει μια τέτοια απόφαση, αφού πρώτα διαλευκάνει περισσότερα μυστήρια του σύμπαντος.

Ο Χόκινγκ τόνισε ακόμη ότι στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία θα πρέπει να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες, όπως είναι η πλήρη συνείδηση του ασθενούς γι' αυτό που θα του συμβεί, η μη άσκηση πίεσης και η συγκατάθεσή του.

Πάντως, ο Χόκινγκ δεν παρέλειψε να αποκαλύψει, πόσο τον έχει στενοχωρήσει το γεγονός που δεν μπόρεσε να παίξει με τα δυο του παιδιά, όταν εκείνα ήταν ακόμα μικρά, την Λούσι 45 ετών σήμερα και τον Ρόμπερτ 36 ετών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έρχονται στιγμές που αισθάνεται απομονωμένος ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς εκείνοι δυσκολεύονται να τον πλησιάσουν, λόγω της κατάστασής του και ακόμα χειρότερα, σπάνια περιμένουν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Ο βρετανός επιστήμονας είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι, καθώς πάσχει από την νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση), μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια, που προσβάλλει τα κινητικά νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό.

* Η συνέντευξη του Στίβεν Χόκινγκ θα προβληθεί από το BBC1 στις 15 Ιουνίου.