Με καθυστέρηση κινδυνεύει η τελετή απονομής των Νόμπελ, η Κίνα έχει απαγορεύσει στον Λιού Ζιαομπό αλλά και σε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς του να παραβρεθεί στην τελετή.

Από τη μέρα που ανακοινώθηκε η νίκη του, η κυβέρνηση της χώρας δεν επιτρέπει στη σύζυγό του να επικοινωνήσει με κανέναν, ενώ όπως αναφέρουν οι "New York Times" έχει φτάσει στο σημείο να προειδοποιήσει τις ξένες κυβερνήσεις να απέχουν από την τελετή. Μάλιστα, έχει θέσει δεκάδες διανοούμενους και αντιφρονούντες υπό κάποιου είδους περιορισμό ή παρακολούθηση και απαγόρευσε σε δύο διακεκριμένους Κινέζους νομικούς να συμμετάσχουν σε συνέδριο νομικής στο Λονδίνο, ώστε να μην ταξιδέψουν από εκεί στο Όσλο για την τελετή. Παρόλα αυτά, η επιτροπή της Ακαδημίας δήλωσε ότι η τελετή, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά και στη διάρκειά της θα διαβαστούν γραπτά μηνύματα που έχει στείλει ο Λιού Ζιαομπό.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ακαδημίας, η τελευταία φορά που δεν ήταν παρών ούτε ο νικητής ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του, ήταν το 1936 για το Νόμπελ Ειρήνης, όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος και ειρηνιστής, Καρλ φον Οσιέτσκι, δεν παραβρέθηκε στην τελετή λόγω απαγόρευσης από τη ναζιστική Γερμανία.