Η επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' στην Ιρλανδία συνιστά μια «κοινή κάθαρση» που προσδίδει ιστορική αξιοπιστία στην πρόσφατη πολιτική πρόοδο που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα δύο κράτη, γράφουν σήμερα οι βρετανικές και ιρλανδικές εφημερίδες. Ο Τύπος των δύο χωρών χαιρετίζει την επίσκεψη αυτή που άρχισε χθες Τρίτη και τη χαρακτηρίζει γιγάντιο βήμα, προαναγγέλλοντας ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν υπό το φως της πρόσφατης αναζωπύρωσης της βίας.

«Η επίσκεψη της βασίλισσας στην Ιρλανδία συμβολίζει τη συμφιλίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», εκτιμά η εφημερίδα Times του Λονδίνου. «Τα τραύματα θέλουν χρόνο για να επουλωθούν και θα ήταν αφελές να σκεφτούμε ότι θα επουλωθούν πλήρως», προσθέτει.

«Η βασίλισσα στην Ιρλανδία: ένα μικρό βήμα... αλλά ένα γιγάντιο βήμα στην ιστορία», είναι ο τίτλος της Telegraph δίπλα στη φωτογραφία της Ελισάβετ να πατάει το ιρλανδικό έδαφος, στη πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη μετά από εκείνη του Γεωργίου Ε' το 1911.

«Χρειάστηκαν δεκαετίες και πολύς κόπος για να τεθούν οι σχέσεις σε ένα σημείο ισότητας και σεβασμού, κάτι που είναι σημαντικό για μια ειλικρινή φιλία», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Irish Times.

Ο αρθρογράφος της Guardian Μάικ Φίλτι, που γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, βλέπει αυτή τη βασιλική επίσκεψη ως «κοινή κάθαρση».

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' άρχισε την Τρίτη μια ιστορική επίσκεψη τεσσάρων ημερών στην Ιρλανδία σε ένδειξη συμφιλίωσης. Είναι η πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη από την ανεξαρτησία το 1922, η οποία όμως αμαυρώθηκε από προειδοποιήσεις για βομβιστικές επιθέσεις που αποδόθηκαν σε διαφωνούντες βορειοϊρλανδούς αυτονομιστές.