Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ώστε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

«Εάν αυτό είναι πράγματι αναγκαίο, τότε θα πρέπει να το σκεφτούμε», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, όταν ρωτήθηκε αν θα αλλάξουν οι συνθήκες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Βρετανίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα στήριζε ορισμένες από τις αλλαγές που ζητά ο Ντέιβιντ Κάμερον ενώ στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί οι ρήτρες εξαίρεσης προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Είμαι αισιόδοξη ότι, αν το θέλουμε όλοι, θα βρούμε μια καλή λύση. Το θέμα δεν είναι να χάσουμε τον ύπνο μας για το θέμα αυτό αλλά να κάνουμε τη δουλειά μας και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ», συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες προτού να προκηρύξει το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με τον Κάμερον, για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαία η τροποποίηση των συνθηκών.