Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση με την Ρωσία έχει πάρει μια «θλιβερή τροπή» και για αυτό συγκαλεί Αμερικανούς αξιωματικούς και διπλωμάτες για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του ΝΑΤΟ απέναντι στην Μόσχα, σε απάντηση για την ουκρανική κρίση.

Η σύσκεψη, με τη συμμετοχή περίπου 25 Αμερικανών στρατιωτικών και πρεσβευτών με έδρα την Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Στουτγκάρδη στα κεντρικά γραφεία της Αμερικανο – Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Διοίκησης, που είναι αρμόδιο για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

«Έχουμε κάτι που έκανε πρόσφατα μια θλιβερή στροφή και αυτό είναι η Ρωσία», είπε ο Κάρτερ στα στρατεύματα στην Αμερικανό-Αφρικανική Στρατιωτική Διοίκηση που επίσης εδράζεται στην Στουτγκάρδη.

«Ελπίζαμε απόλυτα για κάτι το διαφορετικό, αλλά φαίνεται ότι (σ.σ. ο Ρώσος Πρόεδρος) Βλαντιμίρ Πούτιν στρέφει την χώρα του σε διαφορετική κατεύθυνση».

«Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι μια καλή πορεία για την Ρωσία και σε κάποιο σημείο οι Ρώσοι πολίτες θα αφυπνιστούν απέναντι σε αυτή, αλλά δεν δείχνουν κάποιο σημάδι για κάτι τέτοιο προς το παρόν», πρόσθεσε. «Η κατάσταση εδώ (σ.σ. στην Ευρώπη) δεν είναι τόσο ρόδινη όσο πιθανόν να φαινόταν στο παρελθόν».

Ο Κάρτερ ανέφερε πως ο λόγος του ταξιδιού του στη Στουτγκάρδη είναι «να επανεξετάσει τι ακριβώς κάνουμε εδώ».

Στη συνεδρίαση θα συγκεντρωθούν Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες και πρεσβευτές με έδρα την Ευρώπη για να συζητήσουν πόσο αποτελεσματικοί αποδείχθηκαν οι δυτικές κυρώσεις και οι στρατιωτικές ενέργειες από το να αποτρέψουν την Ρωσία και να καθησυχάσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σε ερώτηση αν αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης θα αποτελέσει η προμήθεια θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε πως ο Κάρτερ παραμένει ανοιχτός στην ιδέα και το θέμα μπορεί να προκύψει. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής αντιτίθενται στην προμήθεια οπλισμού για να αποτρέψουν κλιμάκωση της σύγκρουσης.