Εξουσιοδότηση για την παρακολούθηση των επικοινωνιών στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό κυβερνοπειρατών που δρουν για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων έδωσε στην NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) η κυβέρνηση Ομπάμα. 
 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, πληροφορίες για το οποίο προέρχονται και από τις διαρροές του Εντουαρντ Σνόουντεν, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε άδεια το 2012 στην αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών να επεξεργάζεται δεδομένα στο διαδίκτυο, χωρίς δικαστική εντολή, για τον εντοπισμό κακόβουλων λογισμικών και πειρατεία που συνδέεται με ξένες κυβερνήσεις.

Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών (ODNI) , η υπηρεσία που εποπτεύει όλες τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, υπενθύμισε ότι η απειλή κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ αυξάνεται σε συχνότητα, κλίμακα, ποιότητα και σοβαρότητα ως προς τις συνέπειες.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης: 

Στο πλαίσιο αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικές με ξένους θεσμούς που προσπαθούν να διεισδύσουν στα αμερικανικά δίκτυα και κλέβουν ιδιωτικά στοιχεία αμερικανών πολιτών και εταιρειών, 

Η παρακολούθηση των μηνυμάτων των χάκερς πραγματοποιείται στο πλαίσιο του άρθρου 702 της Foreign Intelligence Surveillance Act, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παρακολούθησης που αποκαλύφθηκαν από τον Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013.

Το άλλο πρόγραμμα παρακολούθησης που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των διαρροών Σνόουντεν αφορά την συλλογή και αποθήκευση από την NSA μεταδεδομένων των αμερικανικών τηλεπικοινωνιών. Αναμορφώθηκε από το αμερικανικό Κονγκρέσο, το οποίο κατήργησε την αποθήκευση των δεδομένων από την NSA , μεταθέτοντας την ευθύνη στις εταιρείες και ενισχύοντας τον δικαστικό έλεγχο για την επεξεργασία τους.