current views are: 2

5 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση11:49

Τουρκία: Δημοσκοπικές απώλειες για το κυβερνών AKP – Απομακρύνεται η αυτοδυναμία

Καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις τουρκικές εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η αυτοδυναμία ή όχι του κυβερνώντος AKP θα κριθεί στο νήμα. 

Δημοσίευση 11:49’
αρθρο-newpost

Καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις τουρκικές εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η αυτοδυναμία ή όχι του κυβερνώντος AKP θα κριθεί στο νήμα. 

Καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η αυτοδυναμία ή όχι του κυβερνώντος AKP θα κριθεί στο νήμα. 

Το βασικό κριτήριο θα είναι το αν το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Αν τα καταφέρει, θα έχει τουλάχιστον 60 βουλευτές στερώντας έτσι την αυτοδυναμία στο AKP και δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τον εκπεφρασμένο στόχο για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων A&G, στην τελευταία της δημοσκόπηση προβλέπει ποσοστά 42% για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, 27% γα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, 16% για το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, 12% για το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών και 3% για τα υπόλοιπα κόμματα. Όλα αυτά, με περιθώριο απόκλισης ±1,5%.

Η εταιρία Konda, προβλέπει 41% για το ΚΔΑ, 27,8% για το ΡΛΚ, 14,8% για το ΚΕΚ, και 12,6% για το ΚΔΛ, με περιθώριο απόκλισης ± 2,4%.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το κυβερνών κόμμα θα εξέλεγε 270-280 βουλευτές. Η πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι οι 276 βουλευτές.

Εάν το κυβερνών κόμμα χάσει οριακά την αυτοδυναμία, σημαίνει ότι οριακά θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση τα τρία κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Αυτό βεβαίως ισχύει θεωρητικά, διότι θα συνιστούσε απόλυτη υπέρβαση για την τουρκική πολιτική σκηνή η συνύπαρξη του φιλοκουρδικού κόμματος και του ακροδεξιού ΚΕΚ σε μία κυβέρνηση συνασπισμού.


σχετικα αρθρα