current views are: 1

6 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση04:01

HDP, το κόμμα που θα κρίνει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας

Ο αρχηγός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς το παραδέχεται, η τύχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα παιχτεί την Κυριακή «στην κόψη του ξυραφιού». 

Δημοσίευση 04:01’
αρθρο-newpost

Ο αρχηγός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς το παραδέχεται, η τύχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα παιχτεί την Κυριακή «στην κόψη του ξυραφιού». 

Ο αρχηγός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς το παραδέχεται, η τύχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα παιχτεί την Κυριακή «στην κόψη του ξυραφιού». Αν εκλέξει όμως βουλευτές στο τουρκικό κοινοβούλιο, το φιλοκουρδικό αυτό κόμμα θα γίνει ο ρυθμιστής του αποτελέσματος των τουρκικών βουλευτικών εκλογών.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο εξής: το HDP αναμένεται να καταλάβει την τέταρτη θέση με ποσοστό γύρω στο 10% των ψήφων, ακολουθώντας σε μεγάλη απόσταση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους δύο κύριους αντιπάλους του.

Το ακριβές αποτέλεσμά του θα καθορίσει σε απόλυτο βαθμό τη νίκη ή την ήττα του. Αν συγκεντρώσει ποσοστό κάτω από το όριο του 10%, δεν θα κερδίσει καμία κοινοβουλευτική έδρα, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος της Τουρκίας.

Αν όμως το ξεπεράσει, ακόμη και με μία μόνο ψήφο, θα μπει στο κοινοβούλιο με περισσότερους από 50 βουλευτές και θα στερήσει από το AKP την ειδική πλειοψηφία των τουλάχιστον 330 εκ των 550 εδρών που χρειάζεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία επιθυμεί ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενδέχεται μάλιστα να στερήσει από το AKP ακόμη και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Για να περάσει αυτό το όριο, το HDP εναπόθεσε τη μοίρα του στα χέρια ενός φιλόδοξου και σύγχρονου σαραντάρη, του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, το χάρισμα και η ευφράδεια του οποίου τον καθιστούν τον πιο σημαντικό αντίπαλο του Ερντογάν.

Ο «Κούρδος Ομπάμα», όπως χαρακτηρίζεται μερικές φορές από τους υποστηρικτές του, ο οποίος είχε συγκεντρώσει ποσοστό 9,7% στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου, δηλώνει πεπεισμένος για την επιτυχία του κόμματος.

«Θα ξεπεράσουμε αυτό το όριο και θα εισέλθουμε δυναμικά στο κοινοβούλιο», διαβεβαίωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές. «Δεν μπορούμε να μας το επιτρέψουμε να μείνουμε εκτός», πρόσθεσε.

Ο Ντεμιρτάς είναι πεπεισμένος γι’αυτό, το κόμμα του θα κερδίσει ένα μέρος των ψήφων που η κουρδική κοινότητα -το 20% του τουρκικού πληθυσμού- έδινε μέχρι σήμερα στο κυβερνών κόμμα, ενώ προβλέπει επίσης να λάβει ψήφους και από αλλού.

Από την άνοδό του στην ηγεσία του HDP, ο δικηγόρος αυτός αγωνίζεται για να μην περιοριστεί στον ρόλο του εκπροσώπου της κουρδικής μειονότητας. Το αριστερό αυτό κόμμα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και άλλων μειονοτήτων.

«Είμαστε το κόμμα όλων, το κόμμα των καταπιεσμένων. Θα συγκεντρώσουμε ψήφους από όλη τη χώρα», δηλώνει ο Ντεμιρτάς. «Είμαστε οι εγγυητές του δημοκρατικού και κοσμικού συστήματος που προστατεύει τις ελευθερίες», σημείωσε επίσης ένας από τους υποψηφίους του κόμματος, ο Ερόλ Ντορά, μιλώντας στο Μαρντίν, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Ενόψει των εκλογών της Κυριακής και γνωρίζοντας την απειλή που αντιπροσωπεύει το κόμμα αυτό, τα στελέχη του AKP ενίσχυσαν την ρητορική τους εναντίον του.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έπαιξε το χαρτί της θρησκείας κατηγορώντας ως «αντιισλαμικό» το κόμμα αυτό, επειδή δεσμεύτηκε για την κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών στο σχολείο.

Αυτήν την εβδομάδα επίσης, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τάχθηκε ανοιχτά κατά του αρχηγού του. «Ο Ντεμιρτάς παριστάνει τον νέο και ωραίο δημοκράτη. Όμως στις συγκεντρώσεις του στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, απείλησε τους ψηφοφόρους σε περίπτωση που δεν θα του δώσουν την ψήφο τους», υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση.

Πολλοί εξάλλου είναι αυτοί από τον χώρο της αντιπολίτευσης που υπογραμμίζουν την σημασία που θα έχει η είσοδος του κόμματος αυτού στο κοινοβούλιο. Μεταξύ αυτών είναι ο βιρτουόζος πιανίστας και υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους Φαζέλ Σάι. «Είναι μήπως καλύτερα το AKP να συγκεντρώσει 360 έδρες και να έχει ελεύθερα τα χέρια του να κάνει ό,τι θέλει;», είπε, μιλώντας σε τουρκικές εφημερίδες.

«Πιστεύω ότι το HDP θα εισέλθει στο κοινοβούλιο επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχει η ‘δυτική’ Τουρκία για να εμποδίσει το AKP», δήλωσε ένας από τους υποστηρικτές του, ο Αμπντουλάχ Ντεμίρ, ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου στο Μαρντίν.


σχετικα αρθρα