Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του πολέμου στη χώρα, αποδέχτηκαν σήμερα επισήμως να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών έχει οριστεί προσωρινά η 14η Ιουνίου, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Εζεντίν αλ Ισμπάνι, τον υπουργό Πληροφοριών της κυβέρνησης της Υεμένης που έχει εξοριστεί στο Ριάντ και από τον Νταϊφαλάχ αλ Σάμι, ένα μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Ανσαρουαλάχ, όπως είναι η επίσημη ονομασία των Χούτι.

«Η κυβέρνηση δέχτηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης», είπε ο Ισμπάνι προσθέτοντας ότι πρόκειται για «διαβουλεύσεις με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 2216» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή προβλέπει κυρίως την αποχώρηση των Χούτι από τα εδάφη που έχουν καταλάβει από πέρσι, όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο αλ Σάμι είπε ότι οι αντάρτες «δέχτηκαν την πρόσκληση του ΟΗΕ να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους».

Η Υεμένη σπαράσσεται από βίαιες συγκρούσεις αφότου οι Χούτι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατόπιν προωθήθηκαν στο Άντεν, στα νότια, πολεμώντας με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Ο τελευταίος αναγκάστηκε στα τέλη Μαρτίου να φύγει από τη χώρα και να αναζητήσει καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που εδώ και περισσότερους από δύο μήνες έχει τεθεί επικεφαλής ενός συνασπισμού αραβικών κρατών που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούτι και των συμμάχων τους σε όλη την Υεμένη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από τον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 2.000 άνθρωποι ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 545.000 ανθρώπους.