Εφετείο της Αιγύπτου ακύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση, η οποία χαρακτήριζε "τρομοκρατική οργάνωση" την ισλαμιστική παλαιστινιακή Χαμάς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Δικαστική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η προηγούμενη απόφαση ακυρώθηκε επειδή το δικαστήριο που την είχε λάβει "δεν ήταν αρμόδιο για να κρίνει τέτοιου είδους υποθέσεις".

Η Χαμάς αποτελεί παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, την οποία οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση και διώκουν από τότε που ο στρατός απομάκρυνε από την προεδρία έναν από τους ηγέτες της, τον Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Ο δικηγόρος, ο οποίος ήγειρε πρώτος το θέμα δήλωσε στο Ρόιτερς ότι θα ζητήσει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετήσει την Χαμάς στη δική του λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

"Η απόφαση αυτή δεν μας επιστρέφει σε μηδενική βάση. Εχω δύο αποφάσεις που τοποθετούν την Αδελφότητα και τις Ταξιαρχίες Ιζ αντ-αλ-Κασάμ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο Ασραφ Φαραχάτ.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση από την Αίγυπτο τον Ιανουάριο.

Η Χαμάς έχει απορρίψει τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ η Αδελφότητα υποστηρίζει ότι είναι ταγμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό και διαψεύδει ότι συνδέεται με τη βία.

Το Κάιρο διαδραμάτιζε επί σειρά ετών κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας--περιλαμβανομένης της εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές που συνήφθη τον Αύγουστο και με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος των 50 ημερών στη Γάζα.