Ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό 28 % εμφανίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, είκοσι μήνες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές και σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις περιφερειακές εκλογές σε δύο από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το (συντηρητικό) Λαϊκό να ακολουθούν με ποσοστό 23 %, έκαστο.

 Είναι η τρίτη φορά φέτος που το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρώτο σε δημοσκόπηση, και αυτό -όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές- χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες ο αρχηγός του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε που θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην ηγέτη των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ .

Στη δημοσκόπηση της «Ντερ Στάνταρντ», στην τέταρτη θέση εμφανίζονται οι Πράσινοι με ποσοστό 15 % και στην πέμπτη το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 6 %, ενώ το κόμμα του Αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ -το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7 % και εκπροσωπείται στην αυστριακή Βουλή- καταγράφει ποσοστό μόλις 1 %.

Στην ίδια δημοσκόπηση και στην ερώτηση για την απευθείας εκλογή καγκελαρίου (αρχηγού της κυβέρνησης), την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νυν αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ με ποσοστό 23 %, ακολουθούμενος από τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν με 18 %, τον αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (17 %), και την επικεφαλής των Πρασίνων, Εύα Γλαβίσνικ (10 %).