Σε θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε σε στάδιο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη χοροστάτησε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων καθολικών.

Στόχος της επίσκεψης του ποντίφικα στο Σαράγεβο είναι η προώθηση της συμφιλίωσης σε όλη τη χώρα, καθώς 20 χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, παραμένουν οι θρησκευτικές και εθνοτικές γραμμές που χωρίζουν τους πολίτες της χώρας.

«Ποτέ πια πόλεμο!» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σε περίπου 65.000 πιστούς. «Ο πόλεμος σημαίνει παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι σε στρατόπεδα προσφύγων. Σημαίνει αναγκαστικοί εκτοπισμοί, κατεστραμμένα σπίτια, δρόμοι και εργοστάσια. Πάνω από όλα, (σημαίνει) αναρίθμητες κατεστραμμένες ζωές» πρόσθεσε. 

«Το γνωρίζετε καλά, καθώς το έχετε βιώσει εδώ» είπε ο Πάπας αναφερόμενος στον πόλεμο του 1992-1995 που άφησε πίσω του περίπου 100.000 νεκρούς και δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωποι με ένα είδος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματοποιείται «αποσπασματικά» -όπως είπε-, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας επικοινωνίας αισθάνεται κανείς «μια ατμόσφαιρα πολέμου».