Σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις κατέλαβαν φυλάκια του συριακού στρατού και χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ, πλησιάζοντας τα παράκτια προπύργια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφεραν εκπρόσωποι των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού, τα στρατεύματα του εγκατέλειψαν την πόλη Μουχάμπαλ, στη δυτική πλευρά της επαρχίας Ιντλίμπ και ανασυντάσσονται για αντεπίθεση, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατιωτικά φορτηγά και μεγάλες κρύπτες όπλων να έχουν εγκαταλειφθεί.

Η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το σκέλος της αλ Κάιντα στην Συρία, αποκαλεί την στρατιωτική της επιχείρηση "Στρατός Κατάκτησης", σε μια αναφορά στις κατακτήσεις που εξάπλωσαν το Ισλάμ σε όλη την Μέση Ανατολή από τον έβδομο αιώνα.

"Μετά την κατάληψη αρκετών χωριών, ήρθαμε από τα βουνά και εισβάλαμε στην πόλη και αρχίσαμε να την ερευνούμε εξονυχιστικά", δήλωσε ο Αμπού Μαλέκ, διοικητής του Μετώπου Αλ Νόσρα που ηγήθηκε της επέλασης στην Μουχάμπαλ, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης . Η πόλη βρίσκεται κοντά σε εθνική οδό που συνδέει το Χαλέπι στον βορρά με την Λαττάκεια.

Η συριακή κρατική τηλεόραση αργότερα μετέδωσε πως οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν "δεκάδες τρομοκράτες" και κατέστρεψαν μεγάλες φάλαγγες που μετέφεραν μαχητές της Αλ Νόσρα με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των ισλαμιστών στη Μπασανκούλ και σε μια σειρά χωριών που είχαν καταληφθεί από τους αντάρτες.

Σφοδρές μάχες επίσης ξέσπασαν γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού αλ-Ντούχουρ, το μεγαλύτερο της βόρειας Συρίας και το τελευταίο οχυρό στην ανατολική μεριά της επαρχίας Ιντλίμπ.

Παράλληλα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του σκότωσαν μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών που είχαν καταφύγει σε γύρω χωριά ανατολικά και νότια μεγάλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που πολιορκούνταν μάταια από ισλαμιστές αντάρτες για περισσότερο από ένα χρόνο.