Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί συχνά δυσανασχετούν για το χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν για τις συνόδους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ το οποίο ήλθε χθες στη δημοσιότητα.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε τον Απρίλιο στην εναέρια κυκλοφορία εξαιτίας της δραστηριότητας του ηφαιστείου της Ισλανδίας που προκάλεσε εμπόδια στη συμμετοχή στις συνόδους της ΕΕ στην Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες, υπουργοί ζήτησαν από αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο οι βιντεοδιασκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις ν΄αποτελέσουν μια εναλλακτική επιλογή.

Η απάντηση του Συμβουλίου ήταν αρνητική.

"Οταν τα υπό συζήτηση θέματα είναι περίπλοκα ή όταν το επίπεδο της απαιτούμενης ενεργούς συμμετοχής είναι υψηλό, οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο πρέπει να προτιμώνται", αναφέρεται σε έκθεση του Συμβουλίου που θα υποβληθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Στο έγγραφο επισημαίνονται επίσης οι τεχνικές δυσκολίες και γίνεται αναφορά στην αποτυχία βιντεοδιάσκεψης των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στις 19 Απριλίου στην οποία ορισμένες χώρες δεν κατάφεραν να μετάσχουν.

Τα πράγματα πήγαν καλύτερα με την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης τον Απρίλιο για τη συζήτηση σχετικά με την δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ωστόσο το έγγραφο αυτό τονίζει ότι οι βιντεοδιασκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την προετοιμασία των συνόδων της ΕΕ και όχι να τις αντικαταστήσουν.

Προς το σκοπό αυτό προτείνεται "μια ελάχιστη αναβάθμιση" των εγκαταστάσεων βιντεοδιάσκεψης στα κτίρια της ΕΕ στις Βρυξέλλες καθώς σήμερα δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή αντιπροσώπων και από τις 27 χώρες μέλη.

Το κόστος των επιπλέον εργασιών, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 15 μηνών, δεν θα επιβαρύνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς θα χρηματοδοτηθεί από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του Συμβουλίου, αναφέρεται στο έγγραφο.