Εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας συρρέουν σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές. Μία αναμέτρηση που θεωρείται δημοψήφισμα για το κυβερνών κόμμα AKP και που προηγήθηκε ως είθισται ένα όργιο βίας σε όλη τη χώρα…

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρέθηκε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο ο εν λόγω τίτλος και οι εξουσίες που του δίνουν δεν θεωρούνται αρκετές από τον ίδιο. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, να μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρικό ώστε να μπορεί να αυξήσει τις αρμοδιότητές του, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον διορισμό υπουργών και τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Για να το πετύχει αυτό όμως ,το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα πρέπει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 3/5 των εδρών - την ειδική πλειοψηφία των τουλάχιστον 330 εκ των 550 εδρών δηλαδή- για να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του.

Για την ώρα αυτό είναι δύσκολο καθώς το AKP όχι μόνο δεν φαίνεται να λαμβάνει τις απαιτούμενες έδρες αλλά βλέπει και την απλή αυτοδυναμία να «παίζεται» στην κόψη του ξυραφιού, καθώς η σημερινή αναμέτρηση προβλέπεται να είναι αμφίρροπη.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά 41% και 42% από 49,8% που είχε λάβει το 2011, με τις αυταρχικές επιλογές του Ερντογάν σε συνδυασμό με τη φτώχεια που παράγει το οικονομικό μοντέλο, φαίνεται πως αύξησε τη δυσαρέσκεια προς το AKP.

Μάλιστα, σε περίπτωση που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χάση και την πλειοψηφία, βάση ενός ακραίου σεναρίου, τα υπόλοιπα κόμματα οριακά θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό βεβαίως ισχύει θεωρητικά, διότι θα συνιστούσε απόλυτη υπέρβαση για την τουρκική πολιτική σκηνή η συνύπαρξη ενός φιλοκουρδικού, ενός ακροδεξιού και ενός «Κεμαλικού» κόμματος σε μία κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο ρυθμιστικός παράγοντας αυτής της αναμέτρησης είναι το φιλοκουρδικό αριστερό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που φαίνεται να ξεπερνάει το 10% (12% και 12,6% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις), ποσοστό που απαιτείται για την είσοδό του στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο φιλόδοξος ηγέτης του, ο Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς εμφανίζεται βέβαιος ότι το κόμμα του θα βρεθεί στη Βουλή της χώρας, καθώς αναμένεται όχι μόνο να λάβει ψήφους από την κουρδική μειονότητα, αλλά και από τα προοδευτικά κομμάτια του τουρκικού εκλογικού σώματος που αντιδρούν στις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος.

Η ανοδική πορεία του HDP και η διαφαινόμενη φθορά του AKP έχει κινητοποιήσει την ηγεσία του ισλαμοσυντηριτικού κόμματος που εντείνει την επιθετική ρητορική του σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η πόλωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιστρατεύτηκε μέχρι και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν που έπαιξε το χαρτί της θρησκείας κατηγορώντας ως «αντιισλαμικό» το HDP, επειδή δεσμεύτηκε για την κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών στο σχολείο. Μία παρέμβαση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεσμικά δεν προβλέπεται ο εκάστοτε πρόεδρος της χώρας να παρεμβαίνει σε προεκλογικές εκστρατείες.

Αυτήν την εβδομάδα επίσης, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τάχθηκε ανοιχτά κατά του αρχηγού του. «Ο Ντεμιρτάς παριστάνει τον νέο και ωραίο δημοκράτη. Όμως στις συγκεντρώσεις του στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, απείλησε τους ψηφοφόρους σε περίπτωση που δεν θα του δώσουν την ψήφο τους», υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση.

Όπως τόσες άλλες φορές στην ιστορία της χώρας, όταν το διακύβευμα σε μία αναμέτρηση είναι τόσο μεγάλο, η βία πρωτίστως και η νοθεία – μερικές φορές- κάνουν την εμφάνισή τους.

Ειδικά για το πρώτο, τα αιματηρά περιστατικά είναι πολλά. Σε αρκετές περιπτώσεις στοίχησαν τη ζωή στους εμπλεκόμενους, μέλη τόσο του AKP, όσο και του HDP, ειδικά όμως στις κουρδικές περιοχές, όπως η πόλη Ντιγιάρμπακιρ που την Παρασκευή σημειώθηκε έκρηξη σε προεκλογική εκδήλωση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης και έντασης οι πολίτες της χώρας προσέρχονται στην πιο κρίσιμη ίσως αναμέτρηση των τελευταίων ετών… Εν πολλοίς, η κατεύθυνση που θα πορευτεί η Τουρκία εξαρτάται από την έκβαση των σημερινών βουλευτικών εκλογών…