Βατερλό Ερντογάν στις εκλογές - Ιστορικό ποσοστό για το φιλοκουρδικό κόμμα

Βατερλό Ερντογάν στις εκλογές - Ιστορικό ποσοστό για το φιλοκουρδικό κόμμα

Σχεδόν κατά 10 μονάδες μείωσε τα ποσοστά του το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 98,2% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έλαβε 40,8% από 49,8% το 2011, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 25,1%, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 16,3%, και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών 13,1. 

Το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των ΛΑΩΝ HDP με 13,1% και 79 έδρες έγινε το πρώτο φιλοκουρδικό κόμμα που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10%.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου στην ομιλία που έκανε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ απευθυνόμενος σε οπαδούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος είπε πως «νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης». 
 
«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας» είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα ένα έπος». Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΚΔΑ το κόμμα του «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά, η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».
 
Ο Νταβούτογλου είπε «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα τι εννοεί με τα μέτρα και έκανε λόγο για «μια νέα αρχή».
 
Το ζητούμενο είναι η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα δώσει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Από το πρωί θα ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα έχουν για αποκορύφωμα τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο