Σύγχυση επικρατεί με δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος φέρεται να κάλεσε τους υπουργούς του, να ταχθούν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα, ειδάλλως, να παραιτηθούν.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης προειδοποίησε χθες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Γερμανία πως οι υπουργοί πρέπει να ακολουθήσουν τη γραμμή του, η οποία συνίσταται στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ προτού υποβληθεί το ερώτημα για την έξοδο ή την παραμονή στην ένωση των 28, στον βρετανικό λαό έως το τέλος του 2017.

Ο κ. Κάμερον ανέφερε χαρακτηριστικά:

Αν θέλετε να αποτελείτε μέρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να υποστηρίξετε την ιδέα ότι έχουμε δεσμευθεί σε μία διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ενόψει του δημοψηφίσματος και ότι θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη ως προς το θέμα αυτό.

Η πολιτική μας είναι σαφής: να επαναδιαπραγματευθούμε, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος της Βρετανίας και να αγωνιστούμε στη συνέχεια ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.

Σήμερα, ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του, λέγοντας ότι ζήτησε στήριξη για τη διαπραγμάτευση και όχι για την ψήφο.

Αν και τάσσεται εκ των προτέρων υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κάμερον έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τις παραχωρήσεις τις οποίες επιθυμεί, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα να προτείνει ένα Brexit.

Όμως για πολλούς συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, το παιχνίδι είναι... στημένο και ο Κάμερον θα συνηγορήσει ό,τι κι αν συμβεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Η θέση του είναι αρκετά διαυγής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να αγωνιστούν κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Αυτό αντιπροσωπεύει μία στροφή σε σχέση με το τι είχε ειπωθεί μετά τις (βουλευτικές) εκλογές (της 7ης Μαΐου) και, κατά τη γνώμη μου, μία άκριτη στροφή», δήλωσε στο BBC ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός αναμένει στο εξής πολλές παραιτήσεις από την κυβέρνηση, χωρίς να αναφέρεται σε ονόματα. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, τουλάχιστον πέντε υπουργοί θα μπορούσαν να υποβάλουν την παραίτησή τους, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Αν δεν εξασφαλίσουμε ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο, θα είναι έκπληξη αν δεν δούμε έναν ή δύο υπουργούς να παραιτούνται», εκτίμησε επίσης ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ, συμπρόεδρος μίας νέας ομάδας ευρωσκεπτικιστών βουλευτών.

Στην ομάδα αυτή, που αποκαλείται «Συντηρητικοί για τη Βρετανία», περιλαμβάνονται τουλάχιστον 50 συντηρητικοί βουλευτές που καλούν για την έξοδο από την ΕΕ, αν δεν εξασφαλιστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο επαναπατρισμός ορισμένων εξουσιών στο Λονδίνο.

Το ζήτημα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ φαίνεται πως θα έιναι ένα σίριαλ με πολλά επεισόδια...