Αβεβαιότητα «γέννησε» η κάλπη των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, με τους δρόμους, πλέον, για το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) των Ερντογάν και Νταβούτογλου να είναι δύο: Αναζήτηση συνεργασιών ή νέα προσφυγή στις κάλπες.

Οι τούρκοι πολίτες έριξαν ένα ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου και στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διεύρυνση των εξουσιών του, αφαιρώντας την αυτοδυναμία από το ΑΚΡ.

Ο τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει πια ένα και ισχυρό κόμμα στην Τουρκία λέγοντας ότι «η λαϊκή βούληση είναι υπεράνω όλων. Πιστεύω ότι όλα τα κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές θα εκτιμήσουν με τρόπο υγιή και ρεαλιστικό την παρούσα εικόνα η οποία δεν δίνει σε κανένα κόμμα τη δυνατότητα αυτοδυναμίας». 

Ο Ερντογάν σημειώνει επίσης ότι «έχει σημασία, όλα τα κόμματα να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία για τη διατήρηση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης και των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας μας».

Τι μέλλει γενέσθαι; Αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, μέσα σε 10 μέρες, ο πρόεδρος της χώρας θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θα προηγηθούν τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα τα οποία προς το παρόν δεν είναι έτοιμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως μπορεί να μην περιμένει τα επίσημα τελικά αποτελέσματα.

Μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πλέον πρωθυπουργό και αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μπορεί να σχηματίσει μόνο κυβέρνηση μειοψηφίας.

Το ερώτημα είναι αν σε περίπτωση αποτυχίας του Νταβούτογλου να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ερντογάν θα δώσει τη δεύτερη εντολή στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Παράλληλα, «αίνιγμα» αποτελεί τι θα κάνει ο τελευταίος.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί χτες τη νύχτα δήλωσε πως το κόμμα του θα είναι αντιπολίτευση και πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης από τα υπόλοιπα τρία κόμματα.

Με δεδομένο ότι κανείς δεν θα θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΑΚΡ απομένουν οι εξής επιλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας Ρεπουμπλικανικού και Εθνικιστικού Κόμματος με ψήφο ανοχής από το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών ή κυβέρνηση μειοψηφίας του πρώτου με το τρίτο, με ψήφο ανοχής από το δεύτερο.

Σημειώνεται ότι το Εθνικιστικό Κόμμα αποφεύγει να συμπράξει με το φιλοκουρδικό κόμμα.

Από τις διεργασίες θα εξαρτηθεί και ο βίος της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το αν θα είναι κανονική κυβέρνηση ή εκλογική.

Βεβαίως έχει σημασία και το αν θα υπάρξουν διεργασίες εντός του κόμματος του Ερντογάν, αφού δεν είναι απίθανη ακόμα και η αντικατάσταση του Νταβούτογλου στην ηγεσία.

Αν δεν σταθεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης εντός 45 ημερών από τη στιγμή που ο πρόεδρος δίνει την πρώτη εντολή, τότε ο Ερντογάν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την προκήρυξη νέων εκλογών.

Η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είχε αντίκτυπο και στις αγορές, με το χρηματιστήριο της χώρας να πέφτει κατά 8% και την τουρκική λίρα να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

 

B.B.