«Θα δώσουμε κίνητρα στους δήμους που θα δεχθούν να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες» απάντησε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στη Λέγκα του Βορρά.

Από τη Γερμανία και τη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) ο κ. Ρέντσι απάντησε στον πρόεδρο της περιφέρειας της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος ζήτησε από τους δημάρχους της περιοχής του να μην φιλοξενήσουν άλλους μετανάστες, καθώς και στον γραμματέα της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μπλοκάρουν τη λειτουργία των εδρών των νομαρχιών για να αποτρέψουν την κατανομή των «απελπισμένων της θάλασσας» και στις περιφέρειες της Βόρειας Ιταλίας.

«Θα πρέπει να προσφέρουμε κίνητρα στους δήμους που θα δεχθούν να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες», δήλωσε ο Ρέντσι. Ο Μαρόνι είχε απειλήσει αντίθετα με περικοπή της περιφερειακής οικονομικής στήριξης τους δημάρχους που εννοούν να διαθέσουν χώρους για την παραμονή μεταναστών.

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, «Είναι εύκολο να παροτρύνει κάποιος σε κατάληψη των περιφερειών. Τώρα πρέπει να λυθεί το όλο πρόβλημα, όχι φωνάζοντας πιο δυνατά, αλλά διορθώνοντας τα λάθη που έκαναν όσοι σήμερα φωνάζουν».

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε: «πρέπει να καταλάβουμε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως έχει. Έχουμε θέσει ένα χρονικό περιθώριο από τώρα μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάποια αποτελέσματα».

Ο Ρέντσι κατέληξε με μια ευθεία αναφορά στον Μαρόνι:

Χρησιμοποιούμε την ίδια μέθοδο του Μαρόνι. Κατανέμουμε τους μετανάστες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η νέα μέθοδος όμως βασίζεται στο να εργασθούμε με στόχο την συνεργασία και την συμμετοχή της Ευρώπης, κάτι που στο παρελθόν δεν έγινε λόγω ξεκάθαρης επιλογής.