Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο έπειτα από την τεράστια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σκοτώνοντας πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, σημειώθηκε «έκρηξη σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου κοντά στο Βασίλκιφ (30 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Κιέβου). Γιγάντια. Πολλοί πυροσβέστες νεκροί, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται. Κινητοποίηση σωστικών συνεργείων, η Εθνοφρουρά σε κατάσταση επιφυλακής».

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται τεράστια σύννεφα καπνού να έχουν καλύψει τα πάντα, ενώ οι πυροσβέστες τρέχουν για να σωθούν καθώς οι φλόγες καίνε τα πυροσβεστικά οχήματα.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να εμποδίσουν την επέκταση μιας φονικής πυρκαγιάς. 

«Στον χώρο αποθήκευσης καυσίμων, ολόκληρες δεξαμενές καυσίμων έχουν καταστραφεί. Εκεί κοντά –σε απόσταση 100 μέτρων– υπάρχει άλλη μία αποθήκη καυσίμων και το σημαντικό είναι να μην φθάσει η πυρκαγιά ως εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά και ένας από αυτούς υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Περίπου 62 μονάδες της πυροσβεστικής και τρία τρένα που μεταφέρουν νερό και προμήθειες έχουν κινητοποιηθεί, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, πριν από λίγο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι άρχισαν την εκκένωση της περιοχής όπου μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά.

«Ελήφθη απόφαση να εκκενωθει η περιοχή σε μία ακτίνα δύο χιλιομέτρων και να προετοιμαστεί η εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, αν η πυρκαγιά επεκταθεί», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. 

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί είχε επεκταθεί σε τουλάχιστον 16 δεξαμενές, στις περισσότερες από τις οποίες αποθηκευόταν βενζίνη, στέλνοντας μια τεράστια στήλη καπνού στον ουρανό πάνω από την περιοχή που περιβάλλει τον χώρο αποθήκευσης καυσίμων κοντά στο Βασίλκιφ, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Ζόριαν Σκίριακ δήλωσε πως η αστυνομία ερευνά τρία πιθανά αίτια για την πυρκαγιά.

Αυτά είναι «παραβιάσεις των κανονισμών αποθήκευσης καυσίμων, τεχνικές βλάβες ή εμπρησμός», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.