Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom θα υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου,  για την κατασκευή του αγωγού TurkStream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Κατά  τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ δήλωσε ότi «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», ότι «έχουμε συμφωνήσει σε όλα» και πως «δεν μένει παρά να υπογράψουμε επισήμως με έναν νέο υπουργό ή έναν νέο πρωθυπουργό που θα διορισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία». Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ, οι σχετικές υπογραφές αναμένονται στα τέλη Ιουνίου.

 

Στόχος είναι να αρχίσει εντός του μήνα η κατασκευή του αγωγού, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει την ξαφνική εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream. Ωστόσο, η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα εξακολουθεί να μην έχει μονογραφηθεί, εξαιτίας της δυσκολίας να συμφωνηθούν οι τιμές, σημειώνει ο ρωσικός Τύπος.

Ο TurkStream αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισ. κυβικά μέτρα, ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά. Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, ο ρωσικός όμιλος δεν θέλει να υπογράψει και πάλι συμβόλαιο με την Ουκρανία για τη διαμετακόμιση του αερίου, «όποιοι κι αν είναι οι όροι», μετά την εκπνοή του υφιστάμενου συμβολαίου το 2019.

Η Gazprom θέλει αντίθετα οι Ευρωπαίοι να κατασκευάσουν μόνοι τους τις υποδομές για να παίρνουν το ρωσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα.

«Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ευρωπαίων» τόνισε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, το 2025 η Ευρώπη θα έχει ανάγκη 80 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επιπλέον

Ο ρωσικός όμιλος διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου που θα επεκτείνει τον TurkStream στο ελληνικό έδαφος, συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου. Την αναμενόμενη συμφωνία προανήγγειλε και ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής.