Την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε την παραίτηση, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ενώ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Μεταφορών αποδίδεται η παραίτηση σε "προσωπικούς λόγους".

Από την πλευρά του, ο προκάτοχος του κ. Τσβετκόφ στο αξίωμα, Πέταρ Μουταφτσίεφ, έκανε λόγο για αντιπαράθεση προσκείμενων στο κυβερνών κόμμα, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, για το "μοίρασμα της πίτας" στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων και πόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο κ. Μουταφτσίεφ χαρακτήρισε, μάλιστα, την παραίτηση, "προϊόν ισχυρής πίεσης εκ μέρος διάφορων λόμπυ, προσκείμενων στο κυβερνών κόμμα GERB".

"Τις τελευταίες μέρες γίνεται οφθαλμοφανής η αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης". Μ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε τις παραιτήσεις του κ. Τσβετκόφ και της διαχειρίστριας του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, Χριστίνας Μίτρεβα, ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης, Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών συνέδεσε την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών με τις διαμάχες "ποια από τα προσκείμενα στους κυβερνώντες συμφέροντα θα αναλάβουν, τελικά, την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων των μεταφορικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης και της σιδηροδρομικής γραμμής Πλόβντιφ-Μπουργκάς", όπως χαρακτηριστικά είπε στο πρακτορείο ειδήσεων "Φόκους".

Ο ίδιος χαρακτήρισε ακόμη "απόλυτα περιττό" το σχέδιο να δοθεί σε παραχώρηση, σε ιδιώτες, το αεροδρόμιο της Σόφιας.

"Ο εκσυγχρονισμένος αερολιμένας της πρωτεύουσας εγκαινιάστηκε το 2006. Πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, με καλές προοπτικές ανάπτυξης. Θέλουν να τον δώσουν σε κάποιον, ο οποίος να μαζεύει τους σχετικούς πόρους. Προφανώς, εκεί εντοπίζεται μια από τις συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την απομάκρυνση του υπουργού Τσβετκόφ", σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια απομάκρυνση, με την οποία ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την προσωπική ευθύνη του για το φιάσκο της κυβέρνησης, σε μια σειρά από τις πολιτικές που ακολουθεί.

"Σ' αυτή την κυβέρνηση τίποτα δεν γίνεται ερήμην της γνώσης και της έγκρισης του πρωθυπουργού", κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, δήλωσε, ότι η παραίτηση του υπουργού Τσβετκόφ "ήταν αναμενόμενη, μέχρι και καθυστερημένη, υπό το πρίσμα των τεράστιων χρεών του δημόσιου οργανισμού των σιδηροδρόμων, όπου η κατάσταση χειροτερεύει με κάθε μέρα που περνάει".

Εξέφρασε δε την έκπληξή του για το ότι δεν υπάρχει παραίτηση και του υπουργού Γεωργίας, όπου, όπως είπε, "το ναυάγιο είναι ακόμα πιο βαρύ".

Μάλιστα, στις δηλώσεις του στο πρακτορείο "Φόκους", ο ίδιος προέβλεψε ότι "σύντομα, θα έρθει η ώρα για αλλαγές και στον τομέα αυτό".