Ο Τζεμπ Μπους, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει και τυπικά την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, χαρακτήρισε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «τραμπούκο».

Ο αδελφός του πρώην προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στην Ευρώπη με την οποία στοχεύει να δώσει τα διαπιστευτήριά του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, προτού ανακοινώσει και τυπικά την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του κόμματός του την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσουν με αποφασιστικότητα στη ρωσική επιθετικότητα.

«Τελικά, θεωρώ ότι για να αντιμετωπίσεις τον Πούτιν, πρέπει να τον αντιμετωπίσεις δυναμικά--είναι τραμπούκος... Για να είμαι ξεκάθαρος--δεν λέω να είσαι πολεμοχαρής- αλλά να πεις "ορίστε οι συνέπειες των πράξεών σου", αυτό θα απέτρεπε το κακό αποτέλεσμα που δεν θα επιθυμούσαμε», δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ο Μπους είπε ότι αναφέροντας τις πιθανές νέες κυρώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ρωσία και διαβεβαιώνοντας την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ και θα θεωρήσουν μία επίθεση σε κάποια χώρα-μέλος ως επίθεση εναντίον ολόκληρης της Συμμαχίας, θα αναχαιτιζόταν η επιθετικότητα του Πούτιν.

«Αν θεωρήσει ότι είμαστε αποφασιστικοί, πιστεύω ότι αυτό θα είχε τη μεγαλύτερη πιθανότητα να περιορίσει κάθε είδους περαιτέρω επιθετικότητα» είπε.

Μετά το Βερολίνο ο Μπους θα επισκεφθεί την Πολωνία και την Εσθονία. Όπως δήλωσε, τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής θα πρέπει να είναι «περισσότερο ενισχυμένα» και πρόσθεσε ότι ενώ η Μόσχα έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε περιοχές κοντά στους συμμάχους των ΗΠΑ, η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν «πολύ λιγότερο ουσιαστική».

Ο ίδιος επισήμανε, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί πως οι ΗΠΑ δεν θα απομονώσουν τη Μόσχα σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταλήξει «στην αγκαλιά της Κίνας».