current views are: 1

10 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση14:08

Η συνάντηση-έκπληξη του Ερντογάν «φούντωσε» τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Στο φουλ είναι οι πολιτικές ζυμώσεις στην Τουρκία με κύριο ερώτημα να είναι αν και με ποια κόμματα θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Δημοσίευση 14:08’
αρθρο-newpost

Στο φουλ είναι οι πολιτικές ζυμώσεις στην Τουρκία με κύριο ερώτημα να είναι αν και με ποια κόμματα θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Στο φουλ είναι οι πολιτικές ζυμώσεις στην Τουρκία με κύριο ερώτημα να είναι αν και με ποια κόμματα θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Απαντήσεις σε μερικά σημαντικά ερωτήματα έδωσε η αιφνίδια συνάντηση που είχε στην ‘Αγκυρα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γηραιότερο εκλεγέντα βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος με την ιδιότητά του αυτή θα είναι ο προεδρεύων όταν θα συγκληθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Έμεινα με την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος δεν θα έχει αντίρρηση για το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού» είπε ο Μπαϊκάλ μετά τη συνάντηση. Έτσι απαντήθηκε, τουλάχιστο με βάση τις εντυπώσεις του Μπαϊκάλ, ένα βασικό ερώτημα. Κι αυτό αφορά το αν ο Ερντογάν, σε περίπτωση που αποτύχει ο πρώτος εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να είναι ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου, θα δώσει ή όχι την εντολή στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του δεύτερου κόμματος, δηλαδή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Αυτό που αναπαράγεται από χτες ειδικά από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι το σενάριο να οδηγηθεί απευθείας σε πρόωρες εκλογές η χώρα αν ο Νταβούτογλου αποτύχει ως εντολοδόχος.

Ο Μπαϊκάλ μετά τη συνάντηση είπε ότι ο Πρόεδρος συμφωνεί στο να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό η αοριστία και ότι είναι ανοιχτός σε κάθε είδους κυβέρνηση συνασπισμού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Ερντογάν.

Έντονες ζυμώσεις

Κατά τα άλλα συνεχίζονται οι εσωκομματικές διαδικασίες στα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών) για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Αν τελικά η αντιπολίτευση κατέληγε με κάποιο τρόπο σε μια φόρμουλα κυβέρνησης αφήνοντας απ΄έξω το AKP, αυτό θα ήταν αρνητικό έως καταστροφικό για το τελευταίο, διότι θεωρητικά θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα είδος διαδικασίας «κάθαρσης». Αυτή μπορεί να περιλάβει και την επανεξέταση των υποθέσεων διαφθοράς, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Τουρκία σε εκλογές καθώς εξελίσσονται ή έχουν ολοκληρωθεί σχετικές δικαστικές υποθέσεις. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την προσπάθεια απομάκρυνσης από καίρια σημεία της κρατικής μηχανής προσώπων που πρόσκεινται στο κόμμα του Ερντογάν.

Από την άλλη όμως ζωτικής σημασίας είναι και από πλευράς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης η παραμονή, με κάποιο τρόπο, του ΑΚΡ στην εξουσία.

Η εξίσωση δηλαδή έχει πολλούς αγνώστους και οι σκοπιμότητες είναι πολλές και πολύπλευρες. Ο Ερντογάν είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.


σχετικα αρθρα