Από τις ΜΚΟ φαίνεται ότι ξεκινά το έργο της η 39χρονη υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, ένα πρόσωπο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.

Με το νομοσχέδιο που προωθεί η Αγελέτ Σακέντ θέλει να βάλει αυστηρούς όρους και περιορισμούς σε όσες Οργανώσεις επικρίνουν, κατά την άποψή της, το Κράτος του Ισραήλ.

Σε έναν ήσυχο, απομακρυσμένο δρόμο της Ιερουσαλήμ βρίσκονται τα λιτά γραφεία της B'Tselem, μιας ΜΚΟ, η οποία προκαλεί εδώ και χρόνια «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, καθώς καταγράφει αδιάκοπα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ΜΚΟ, την οποία δημιούργησε μια ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών, δικηγόρων και πολιτικών πριν από 25 χρόνια και πλέον, ορισμένες φορές αυτοπροσδιορίζεται ως η φωνή της συνείδησης του Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη οργάνωση μπαίνει στο στόχαστρο της υπουργού, ιδίως σε σχέση με τα κονδύλια που λαμβάνουν από το εξωτερικό. 

Σε προηγούμενο νομοσχέδιο του οποίου ήταν εισηγήτρια, είχε προτείνει την επιβολή φορολογίας ύψους έως και 45% στις δωρεές από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, οι προτάσεις της Σακέντ αποτελούν ένα επικίνδυνο βήμα, που οδηγεί το Ισραήλ στον δρόμο χωρών όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, όπου οι κυβερνήσεις δεν ανέχονται επικρίσεις από το εσωτερικό και έχουν θέσει εκτός νόμου ορισμένες ΜΚΟ.

Δεν είναι όμως μόνο η υπουργός Δικαιοσύνης. Η Μιριάμ Ρεγκέβ, υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν θα δίνονται στο εξής κρατικές ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις σε καλλιτέχνες που κρίνεται πως υποστηρίζουν ανοικτά τον παλαιστινιακό αγώνα.

«Όποιος απονομιμοποιεί το Κράτος του Ισραήλ δεν θα λαμβάνει χρήματα από τον προϋπολογισμό» διεμήνυσε η Ρεγκέβ, τονίζοντας ότι θα διακοπεί κάθε κρατική ενίσχυση σε έναν ισραηλινό άραβα ηθοποιό, τον Νόρμαν Ίσα, που αρνήθηκε να δώσει παράσταση σε έναν εβραϊκό εποικισμό στα Κατεχόμενα.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του ηθοποιού που πρόκειται να πληγούν είναι ένας παιδικός θίασος στον οποίο συμμετέχουν Ισραηλινοί και Άραβες κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ο Ίσα δήλωσε σχετικά πως αισθάνεται πως αντιμετωπίζει έναν «εκβιασμό» λόγω των πολιτικών του απόψεων.

Ο Τζόσουα Σομπόλ, θεατρικός συγγραφέας, κατήγγειλε την απόφαση της υπουργού. Η Ρεγκέβ «ενεργεί με τρόπο ο οποίος αντίκειται στην πολιτική των ισραηλινών κυβερνήσεων εδώ και γενιές» τόνισε, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla.

Στο Ισραήλ είναι επίσημα καταχωρισμένες πάνω από 30.000 ΜΚΟ, εκ των οποίων είναι ενεργές περίπου οι μισές.

Όμως οι οργανώσεις που προκαλούν την οργή της Σακέντ και των υποστηρικτών της είναι περίπου 70, το έργο των οποίων επικεντρώνεται στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη και χρηματοδοτούνται είτε από την ΕΕ είτε από κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών όπως η Δανία, η Σουηδία, το Βέλγιο ή η Νορβηγία.

Εάν το νομοσχέδιο της Σακέντ επικυρωθεί, εκτιμάται ότι το έργο της B'Tselem θα συνεχιστεί, αλλά με πολύ πιο περιορισμένο προϋπολογισμό. Πολλές άλλες μικρότερες ΜΚΟ μπορεί να αναγκαστούν να διακόψουν τη δράση τους.

Δεν είναι όμως τόσο η ενδεχόμενη απώλεια πηγών χρηματοδότησης που θορυβεί τις ΜΚΟ, αλλά το μήνυμα το οποίο στέλνουν τέτοια νομοσχέδια, ακόμη κι αν δεν εξασφαλίσουν επαρκή υποστήριξη στην Κνεσέτ.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες ψήφους θα λάβει το νομοσχέδιο της Σακέντ, αλλά μοιάζει αποφασισμένη να το προωθήσει στη Βουλή.