Επιπλέον 450 στρατιώτες στέλνει στο Ιράκ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δίνοντας εντολή για τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης εκπαίδευσης στην ιρακινή επαρχία Άνμπαρ.

Η κίνηση αυτή είναι στο πλαίσιο βοήθειας προς τις ιρακινές δυνάμεις, να ανασυγκροτηθούν στην προετοιμασία τους για την μάχη επανάκτησης εδαφών που έχει καταλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε περαιτέρω κινήσεις στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ είναι ανοιχτός στην εξέταση διορθωτικών κινήσεων σε επίπεδο στρατηγικής.

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για ανάπτυξη νέων στρατευμάτων ικανοποιεί σχετικό αίτημα το οποίο είχε υποβληθεί από τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Γερμανία αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, με ανακοίνωση του το Πεντάγωνο ανέφερε πως η απόφαση για την αποστολή των επιπλέον δυνάμεων στην αεροπορική βάση αλ Τακαντούμ στην επαρχία Άνμπαρ δεν σηματοδοτεί μια αλλαγή της φύσης της αποστολής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά απλώς μια επέκτασή της. Σημειώνεται επίσης το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψη της περιοχής από το Ραμάντι έως την Φαλούτζα.