Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε χθες ότι οι βίαιες επιθέσεις σε διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις και τον άμαχο πληθυσμό στην εμπόλεμη περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν αυξάνονται ενώ δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συρράξεων. 

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και διπλωμάτες δηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Σουδάν γίνεται όλο και πιό εχθρική απέναντι στον ΟΗΕ και τη Δύση σχετικά με την κοινή ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης (UNAMID), την οποία το Χαρτούμ θέλει να καταργήσει. 

Ο υπαρχηγός της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ Έντμοντ Μιλέ είπε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού ότι η πρόοδος είναι μηδαμινή στις προσπάθειες για ειρήνη στο Νταρφούρ, και ότι επιπλέον υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση στις επιθέσεις εναντίον της UNAMID. 

Η UNAMID έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες από δυτικές δυνάμεις ότι δεν έχει κάνει αρκετά να προστατέψει τον άμαχο πληθυσμό και ότι έχει παρακρατήσει πληροφόρηση σχετικά με το μέγεθος της βίας ενάντια στους κατοίκους της περιοχής και τις ειρηνευτικές δυνάμεις από τον σουδανικό στρατό και τους συμμάχους του. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι η δύναμη εργάζεται για να βελτιώσει την απόδοσή της.


TAGS