Μειωμένες κατά 7% περιγράφονται οι τιμές στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, τόσο σε διακοπές στο βουνό όσο και στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της Βουλγαρίας.

Η τιμολογιακή αυτή μείωση, που καθιστά πιο ανταγωνιστικό τον τουρισμό της γείτονος χώρας, αποδίδεται στη μείωση των τιμών των καυσίμων, αλλά και στην αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, της βρετανικής λίρας, αλλά και του ελβετικού φράγκου, έναντι του ευρώ.

Ωστόσο, μειωμένες θα είναι οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών σε ποσοστό -20% -περίπου ή 150.000 τουρίστες-, εξαιτίας ακυρώσεων στην οργάνωση παιδικών κατασκηνώσεων, αλλά και του επανασχεδιασμό τουριστικών διαδρομών και εκδρομών, προς βουλγαρικούς προορισμούς.

Από την άλλη μεριά, η αύξηση της τιμής των τουριστικών υπηρεσιών σε χώρες με τιμολόγηση σε ευρώ, καθιστά περισσότερο ανταγωνιστική την τουριστική αγορά της γειτονικής χώρας ως προς την προσέλκυση τουριστών που πληρώνουν σε δολάριο, βρετανική λίρα ή ελβετικό φράγκο, ενώ καταγράφεται και αυξητική τάση στις κρατήσεις τουριστών από τη Γερμανία.

Η συναλλαγματική αυτή πραγματικότητα, καθιστά ρεαλιστική για φέτος, την πιθανότητα η Βουλγαρία όχι μόνο να ισοσκελίσει την απώλεια εσόδων από τη μείωση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, αλλά και να αυξήσει τις αφίξεις κατά 300.000 τουρίστες, σε σύγκριση με το 2014.