Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν πρέπει να είναι επαληθεύσιμη και ακόμη δεν υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

Ωστόσο δεν είμαστε ακόμη στο τέλος των συνομιλιών. Κανονικά, οι συνομιλίες ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου, πρόσθεσε ο Φαμπιούς τρεις εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η συμφωνία είναι σταθερή, πρέπει να μπορούμε να ελέγχουμε τις (πυρηνικές) εγκαταστάσεις. Δεν έχουμε ακόμη τη βεβαιότητα γι αυτό, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Θέλουμε μια συμφωνία με το Ιράν, η συμφωνία πρέπει να είναι επαληθεύσιμη, σταθερή, ισχυρή και σήμερα δεν έχουμε εγγυήσεις γι αυτό. Μια συμφωνία που δεν μπορεί να είναι επαληθεύσιμη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Η Ισλαμική Δημοκρατία και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), που έχουν αρχίσει εδώ και 20 και πλέον μήνες εντατικές διαπραγματεύσεις, κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις 2 Απριλίου στη Λωζάνη της Ελβετίας και επιδιώκουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας έως τις 30 Ιουνίου.