Υπάρχει πρόοδος σε κάποια θέματα που συζητούν οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

 Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η πρόοδος αφορά κυρίως θέματα, στα οποία «θα πρέπει να γίνει συμφιλίωση θέσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν και ήταν εκτός του πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, πρόσθεσε, θα αρχίσει από τα θέματα, στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία.

 Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη διαδικασία αξιολόγησης των θέσεων των δύο πλευρών βρίσκονται πάρα πολλά έγγραφα και για κάθε κεφάλαιο υπάρχουν υποκεφάλαια, στα οποία καταγράφονται οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις. Στόχος, συμπλήρωσε, είναι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στις 17 Ιουνίου, για να αρχίσει ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Για την έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «καταγράφονται θετικά, όπως, για παράδειγμα, σημαντικές αναφορές στο θέμα του εποικισμού, στο θέμα της ανάγκης για εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου». «Την ίδια στιγμή, αν λάβουμε υπόψη και την αντίδραση της Τουρκίας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ικανοποίηση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης» τόνισε. «Ένα κείμενο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αριθμεί 751 μέλη, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι απόλυτα ικανοποιητικό» κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.