Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου παρέπεμψε τον πρώην υπουργό Οικιστικής Ανάπτυξης Ιμπραχίμ Σολιμάν και τέσσερις υφισταμένους του σε δίκη για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 Ο Σολιμάν, ο δεύτερος υπουργός Οικιστικής Ανάπτυξης που παραπέμπεται σε δίκη, διετέλεσε στο θώκο από το 1993 ως το 2005 και έχει υποστεί έντονες επικρίσεις για το ρόλο του σε πολλές αμφιλεγόμενες συμφωνίες με εταιρίες ακινήτων.

 Ο Μάγκντι Ράσεχ, πεθερός του μεγαλύτερου γιου του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Αλάα, πρώην πρόεδρος μιας εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων, της SODIC, επίσης παραπέμπεται σε δίκη.

 Ο Ράσεχ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της SODIC την περασμένη εβδομάδα, καθώς πολλά ανώτερα στελέχη σε κατασκευαστικές εταιρίες σπεύδουν να αποστασιοποιηθούν από τον έκπτωτο πρόεδρο.

 Η SODIC, τρίτη μεγαλύτερη εταιρία ακινήτων της Αιγύπτου, υποστηρίζει ότι όλες οι αγοραπωλησίες της υπήρξαν δίκαιες και νόμιμες. Δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες σε βάρος της εταιρίας.

 Το MENA μετέδωσε πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Σολιμάν είχε παραχωρήσει προνόμια σε στελέχη επιχειρήσεων, κατά παραβίαση των συμβάσεων και των οικονομικών δεσμεύσεων, και επέτρεψε στο Ράσεχ να κερδίσει 907,7 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (107 εκατ. ευρώ) από μόνο μία αγορά γης.

 Ο Σολιμάν κατηγορείται επιπλέον ότι απάλλαξε το Ράσεχ από την υποχρέωση να καταβάλει τέλη 13,8 εκατ. αιγυπτιακών λιρών στο κράτος ως όφειλε. Ο Ράσεχ έλαβε επίσης άδεια να προχωρήσει σε πώληση ενός οικοπέδου κατά παραβίαση των κανονισμών, πρόσθεσε το πρακτορείο.