Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κάλεσαν σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν άμεσα το οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα. Παράλληλα, επανέλαβαν τη βούλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 17 Δεκεμβρίου οι πρόεδροι της Δημοκρατίας της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα, για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων»,  αναφέρουν οι 28 χώρες της ΕΕ και οι 33 της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) στην τελική διακήρυξή τους, έπειτα από τη διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνουν, «αναμένουμε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν για μία ταχεία άρση του εμπάργκο»

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκφράζουν τη λύπη τους «για τις υπερβολικές ανθρωπιστικές συνέπειες που είχαν για τον κουβανικό λαό» τα μέτρα που έλαβαν από το 1962 οι ΗΠΑ προκειμένου να απομονώσουν το νησί. Τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά εμποδίζουν τη νόμιμη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κούβα επιδιώκουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία-πλαίσιο πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας έως το τέλος του έτους, παράλληλα με το ξεπάγωμα των σχέσεων του νησιού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Έξι μήνες πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα, οι 61 χώρες της ΕΕ και της Celac διαβεβαιώνουν εξάλλου ότι θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να «καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη το μέγιστο στους δύο ή 1,5 βαθμούς Κελσίου».

Ο τελευταίος αριθμός φαίνεται ότι διατηρήθηκε χάρη στην επιμονή των νησιών της Καραϊβικής τα οποία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης των υδάτων που προκαλεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η ΕΕ και η Celac συμφώνησαν να γίνει μία ελάχιστη αναφορά στη Βενεζουέλα, ενώ το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο έχει φυλακίσει πολλούς πολιτικούς αντιπάλους του, επικρίνεται συχνά από ορισμένους Ευρωπαίους και κυρίως από την Ισπανία. Πολλές λατινοαμερικανικές χώρες επιθυμούσαν αντίθετα να καταδικαστούν ανοικτά οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Καράκας τον Μάρτιο.