Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από τις κινεζικές αρχές ο ισχυρός πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος έπειτα από μια μυστική δίκη για δωροδοκία, διαρροή κρατικών απορρήτων και κατάχρηση εξουσίας.

Ο Ζου, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες τον Απρίλιο, δικάσθηκε στις 22 Μαΐου στην πόλη Τιαντζίν, παραδέχθηκε την ενοχή του και αποφάσισε να μην εφεσιβάλει την ετυμηγορία, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης,  στο πλαίσιο του πιο συνταρακτικού σκανδάλου διαφθοράς που έχει αποκαλυφθεί στην Κίνα εδώ και 70 χρόνια.

Η ετυμηγορία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Πριν από την ανακοίνωση της καταδίκης με κατεπείγον τηλεγράφημα του πρακτορείου Νέα Κίνα, τίποτε δεν είχε διαρρεύσει για την ακροαματική διαδικασία.

Ο 72 χρονος είναι ο πιο υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς από το 1941 που το κομμουνιστικό κόμμα ανέλαβε την εξουσία. Η απόφαση να δικασθεί ο Ζου υπογραμμίζει την υπόσχεση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταπολεμήσει τη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα.

«Αποδέχομαι τις κατηγορίες της εισαγγελίας και τα βασικά γεγονότα είναι σαφή, αποδέχομαι την ενοχή μου και μετανοώ», είπε ο Ζου στο δικαστήριο, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Στις τηλεοπτικές εικόνες εμφανίσθηκε με σκυμμένο το κεφάλι να λέει:

Μετανοώ που έβλαψα την υπόθεση του κόμματος.

Μια πηγή με άμεση γνώση της κατάστασης είπε στο Reuters πως ο Ζου φρουρούνταν από στρατιώτες και όχι από μέλη της αστυνομίας την οποία διοικούσε. Γνωστός για τα κατάμαυρα μαλλιά του παρά την ηλικία του, το πρώην μεγάλο αφεντικό της αστυνομίας εμφανίσθηκε με λευκή και πιο αραιή κόμη. Είχε να εμφανισθεί δημόσια από το φθινόπωρο του 2013.

Τα φερόμενα εγκλήματα του Ζου έλαβαν χώρα στη διάρκεια δεκαετιών, στις περιόδους κατά τις οποίες είχε διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής της China National Petroleum Corporation (CNPC), επικεφαλής του κόμματος στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η σύζυγος και ο γιος του Ζου, οι οποίοι κατέθεσαν μέσω τηλεδιάσκεψης, πήραν 129 εκατ. γιουάν (20,78 εκατ. δολάρια) σε χρήματα και ιδιοκτησίες και στη συνέχεια το είπαν στον Ζου, αφού είχαν ήδη πάρει τις δωροδοκίες, διαπίστωσε το δικαστήριο.

Ο πρώην επικεφαλής της CNPC Τζιάνγκ Τζιεμίν κατέθεσε επίσης. Ο Τζιάνγκ, πρώην στενός συνεργάτης του Ζου, δικάσθηκε τον Απρίλιο κατηγορούμενος για διαφθορά, όμως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η ποινή του.

Πηγές που διατηρούν σχέσεις με την κινεζική ηγεσία έκαναν γνωστό στο πρακτορείο ότι ο Σι ήταν αποφασισμένος να παύσει τον Ζου επειδή ο τελευταίος προχωρούσε σε διορισμούς, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει την επιρροή του πριν από το 18ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και κατά το οποίο ο Σι ανέλαβε την κομματική ηγεσία.

Ο Ζου είχε διατάξει επίσης την παρακολούθηση των τηλεφώνων κορυφαίων ηγετών, έκαναν γνωστό οι πηγές.