Σφοδρά πυρά κατά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας. 

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αναγκάζει το Κίεβο να συνεχίζει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, ενώ παράλληλα προέτρεψε τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν πλήρως τη διμερή συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συνθηκών για τους εξοπλισμούς, το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη ότι οι ρωσικές αρχές δεν διεξάγουν καμιά «ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα»:

Το συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτιμά ακόμη την προπαγανδιστική προσέγγιση αντί για μια μελετημένη, λεπτομερειακή και ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα.

Κατηγορώντας την Ουάσινγκτον πως χρησιμοποιεί τη «διπλωματία του μεγαφώνου», η ρωσική διπλωματία αρνείται παράλληλα ότι έχει παραβιάσει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν συνάψει το 1987 οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ τότε, για την εξάλειψη των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων Κρουζ με βεληνεκές 500-5.500 χιλιομέτρων.

Αποποιούμενη τις αμερικανικές επικρίσεις για την σύγκρουση στην Ουκρανία, η ρωσική διπλωματία ανέφερε ακόμη πως η Ουάσινγκτον δεν καταβάλλει ουδεμία προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης και «ωθεί τις σημερινές αρχές στο Κίεβο να συνεχίζουν την αδελφοκτόνο σύρραξη», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι στέλνει όπλα και στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξει την εξέγερση εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Δυτικοί ηγέτες και το Κίεβο έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι αυξάνει τον αριθμό των στρατευμάτων στην περιοχή των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως η Μόσχα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες κατηγορίες.