Παραιτήθηκε αιφνιδίως ο πρόεδρος της πολωνικής Βουλής και πολλοί υπουργοί, ύστερα από την επαναφορά στην επικαιρότητα ενός παλαιού σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η πρωθυπουργός, Εύα Κόπατς, έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας χθες βράδυ την παραίτηση του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, προέδρου της Δίαιτας, καθώς και εκείνες τριών υπουργών της, του Μπάρτος Αρλούκοβιτς (Υγείας), Αντρέι Μπιέρνατ (Αθλητισμού) και Βλοντιμίρ Καρπίνσκι (Θησαυροφυλακίου), εμπλεκομένων στο σκάνδαλο.

Ο επικεφαλής των συμβούλων της Κόπατς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, ο συντονιστής των πολωνικών ειδικών υπηρεσιών Γιάτσεκ Τσικότσκι, καθώς και τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί υπέβαλαν επίσης τις παραιτήσεις τους.

«Ήταν μία απαραίτητη και αναπόφευκτη κίνηση αλλά επίσης πολύ αργοπορημένη», εκτιμά ο πολιτειολόγος Αλεξάντερ Σμόλαρ. «Η πρωθυπουργός αντέδρασε βιαστικά, σε μία δραματική κατάσταση», σημειώνει.

Ένας επιχειρηματίας που είχε προσεγγίσει την πολιτική, από την πλευρά του πρώην αγροτικού λαϊκιστικού κόμματος Samoobrona, ο Ζμπίγνκιου Στονόγκα, δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα στο διαδίκτυο αποσπάσματα δικαστικών εγγράφων από την έρευνα που διεξάγεται για τις ενοχοποιητικές συνδιαλέξεις μεταξύ προσωπικοτήτων της πολιτικής και οικονομικής ζωής, μεταξύ των οποίων και οι παραιτηθέντες.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι με τη δημοσίευση στον Τύπο των πιο σημαντικών από τις ηχογραφήσεις. Στις ηχογραφήσεις αυτές, που έλαβαν χώρα εν αγνοία των συνομιλητών σε εστιατόρια της Βαρσοβίας, ο Σικόρσκι, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών, εμφανίζεται να χαρακτηρίζει «σκουπίδια» τη συμμαχία ΗΠΑ-Πολωνίας και κάνει υβριστικά σχόλια για την ευρωπαϊκή πολιτική του βρετανικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Το σκάνδαλο δεν είχε καμία πολιτική συνέπεια, καθώς το Κοινοβούλιο απέρριψε μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αντικαταστάθηκε από την Εύα Κόπατς.

Απευθυνόμενη χθες στους υποστηρικτές του κόμματός της, η Κόπατς ζήτησε συγγνώμη σε σχέση με το σκάνδαλο. «Εκ μέρους της Πλατφόρμας Πολιτών, σας ζητώ συγγνώμη», είπε.

Ζήτησε την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα Αντρέι Σερέμετ, από τις υπηρεσίες του οποίου διανεμήθηκαν τα έγγραφα της έρευνας σε περίπου δώδεκα ανθρώπους, στους δράστες στην υπόθεση των υποκλοπών και στους δικηγόρους τους, από τους οποίους πιθανόν προέρχεται και η διαρροή.