Στο αρχείο τέθηκαν οι έρευνες για το σκάνδαλο υποκλοπής του κινητού τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ, λόγω έλλειψης ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων.

Σε αυτήν την ανακοίνωση προέβη την Παρασκευή η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, έναν χρόνο μετά την έναρξη της έρευνας για την υπόθεση που έφερε στο φως ο Εντουαρντ Σνόουντεν και η οποία (για κάποιο διάστημα τουλάχιστον) βάρυνε τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας. 

Μία πρώτη γεύση της πορείας των ερευνών είχαν δώσει οι γερμανοί εισαγγελείς τον Δεκέμβριο, οπότε για πρώτη φορά δήλωναν ότι δεν έχει προκύψει κάποιο ισχυρό στοιχείο που να στηρίζει την υπόθεση. Επισήμως, η ανακοίνωση της γερμανικής εισαγγελίας κάνει λόγο για τερματισμό της έρευνας, καθώς «οι κατηγορίες δεν μπορούν να αποδειχθούν νόμιμα στο πλαίσιο μίας διαδικασίας του ποινικού δικαίου».

Οι αποκαλύψεις Σνόουντεν για το εύρος των αμερικανικών παρακολουθήσεων είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στη Γερμανία. Εν μέσω του διπλωματικού πυρετού, το σκάνδαλο κυρίως της υποκλοπής του κινητού της γερμανίδας καγκελαρίου είχε επηρεάσει σημαντικά τη σχέση των δύο χωρών, οι οποίες παραδοσιακά είναι πολύ στενές. «Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι καθόλου σωστή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τότε η Μέρκελ.