Άρχισε η πολύκροτη δίκη τριών ανδρών που κατηγορούνται ότι βίασαν και δολοφόνησαν μια 20χρονη φοιτήτρια στη νότια Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η βάναυση δολοφονία της Εζγκετσάν Ασλάν, η οποία βρέθηκε νεκρή στις 13 Φεβρουαρίου, προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα και έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία κατηγορήθηκε ότι υποκινεί τη βία σε βάρος των γυναικών λόγω των θρησκευτικών προκαταλήψεών της.

Από την έρευνα που έγινε για την υπόθεση διαπιστώθηκε ότι η φοιτήτρια βιάστηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε, αφού χτυπήθηκε με σιδερόβεργα, από τον οδηγό του λεωφορείου που την μετέφερε από το πανεπιστήμιο στο σπίτι της. Με τους δύο συνενόχους του, τον πατέρα του και έναν φίλο του, ο δράστης Αχμέτ Σούφι Αλτιντοκέν έκοψε κατόπιν τα χέρια του θύματός του και προσπάθησε να κάψει το πτώμα για να εξαφανίσει τα ίχνη του.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, που αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, ήταν παρόντες το πρωί στη δίκη τους, στο δικαστήριο της Μερσίνας.

Συγκεντρώσεις έξω απο το δικαστήριο

Η διαδικασία άρχισε παρουσία πολλών δικηγόρων και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με τα δικαιώματα των γυναικών.

ξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι που ζητούσαν την επιβολή αυστηρής ποινής στους δράστες και φώναζαν συνθήματα όπως «Θέλουμε δικαιοσύνη για την Εζγκετσάν» και «Η Εζγκετσάν είναι η δική μας εξέγερση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.

Σχεδόν χίλιοι δικηγόροι απ' όλη την Τουρκία εξέφρασαν την επιθυμία να παραστούν στη δίκη με την πλευρά της πολιτικής αγωγής όμως μόνο εκατό κατάφεραν τελικά να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε όλη την Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τον Φεβρουάριο στις μεγάλες πόλεις της χώρας εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη βία σε βάρος των γυναικών. Η αντιπολίτευση και τα φεμινιστικά κινήματα επέρριψαν ευθέως την ευθύνη στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για τις γυναίκες. Πρόσφατα ο πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών είναι «ενάντια στη φύση».