current views are: 1

12 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση14:59

Το Podemos σπάει την 24ετη κυριαρχία του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη

Έπεσε το «κάστρο» του Λαϊκού Κόμματος (PP) στον δήμο της Μαδρίτης.

Δημοσίευση 14:59’
αρθρο-newpost

Έπεσε το «κάστρο» του Λαϊκού Κόμματος (PP) στον δήμο της Μαδρίτης.

Έπεσε το «κάστρο» του Λαϊκού Κόμματος (PP) στον δήμο της Μαδρίτης.

Μία αριστερή πρώην δικαστής, η οποία υποστηρίχθηκε από το κόμμα Podemos που τάσσεται κατά της λιτότητας, θα γίνει η επόμενη δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας αφού εξασφάλισε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών.

Έτσι, τερματίζει 24 χρόνια διακυβέρνησης της πόλης από το κεντροδεξιό κόμμα.

Η Μανουέλα Καρμένα, 71 ετών, ο διορισμός της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με τους Σοσιαλιστές, διεξήγαγε μία προεκλογική εκστρατεία κατά της διαφθοράς η οποία επικεντρώθηκε στο σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών και στην αποτροπή των εξώσεων στη Μαδρίτη.

Παρ’ ότι υποστηρίχθηκε από το Podemos, η πρώην ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ελπίζει ότι θα φέρει μία «πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική».

Αν και η υποψήφια του PP, η βετεράνος του κόμματος Εσπεράνθα Αγκίρε, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και έδρες στις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 29 εδρών που απαιτούνταν προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος.
Η συμμαχία κοινοτικών ακτιβιστών της Καρμένα, Ahora Madrid (Μαδρίτη Τώρα) έχει το αντίστοιχό της σε έναν παρόμοιο αριστερό συνασπισμό στη Βαρκελώνη, υπό την ηγεσία της ακτιβίστριας κατά των εξώσεων Άντα Κολάου, η οποία εξελέγη σήμερα δήμαρχος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Η εκλογή των δύο γυναικών αντικατοπτρίζει τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία. Έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, οι ψηφοφόροι επιλέγουν νέα κόμματα για να συντρίψουν ένα δικομματικό σύστημα το οποίο ήταν κυρίαρχο μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η Καρμένα, η οποία συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό σώμα το 2010, έστησε ένα μαγαζί που πουλούσε ρούχα για μωρά που έφτιαχναν πρώην κατάδικοι. Είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του ηγέτη του Podemos να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας τού Ahora Madrid, προτού την αποδεχθεί τελικά τον Μάρτιο.

Έγινε η αγαπημένη υποψήφια των μποέμηδων και των κοινωνικών ακτιβιστών. Καλλιτέχνες δημιούργησαν μια σειρά από πόστερ γι΄αυτήν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: σε ένα από αυτά εμφανίζεται με μία μάσκα της Κάτγουμαν, ένα λογοπαίγνιο με το παρατσούκλι «cats» που αποδίδεται στους Μαδριλένους.

Σε μία άλλη ένδειξη αλλαγής φρουράς, η πρώην δήμαρχος της Βαλένθια, Ρίτα Μπαρμπέρα, που προέρχεται από το PP, δήλωσε σήμερα πως εγκαταλείπει τη δημαρχία έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες στον θώκο.

Η Μαρμπέρα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην πόλη στις 24 Μαΐου αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Υποψήφιος του περιφερειακού αριστερού κόμματος Compromis θα αναλάβει τώρα δήμαρχος στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

 


σχετικα αρθρα