Ο Σαλίμ αλ Τζαμπούρι, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράκ, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση για τη χορήγηση επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τζαμπούρι κατ' ιδίαν αλλά και στο Λευκό Οίκο, ενώ ο Ομπάμα συμμετείχε για λίγο στη συζήτησή τους, η οποία επικεντρώθηκε στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ακόμη τη χορήγηση επιπρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αυξάνει το σύνολο της αμερικανικής βοήθειας σε 416 εκατ. δολάρια από το 2014.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ συνάντησε επίσης τον Τζαμπούρι και μια αντιπροσωπεία Ιρακινών κοινοβουλευτικών στο Πεντάγωνο με τους οποίους συζήτησαν σχετικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ΙΚ.

Οι Κάρτερ και Τζαμπούρι συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει στενότερη συνεργασία με μαχητές που ανήκουν σε σουνιτικές φυλές, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε την Τετάρτη την ανάπτυξη έως και 450 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτικών στην αεροπορική βάση Τακαντούμ.